Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Šta nas očekuje u 2015: Bruno Charrier, Credit Agricole Srbija

    Na izmaku stare i na početku nove poslovne godine, koju u najmanju ruku, privrednici sa nemirom očekuju, neminovno je bilo postaviti pitanje „Šta nas očekuje u 2015?“. Za BIZLife piše Bruno Charrier, predsednik Izvršnog odbora Crédit Agricole Srbija.

    Perspektive ekonomskog razvoja u 2015. godini predstavljaju kontinuitet kretanja 2014, koju odlikuju veći pad BDP od pretpostavljenog (-2% umesto 0,5%). Ovo ne čudi s obzirom na značajnu štetu izazvanu poplavama, koje su uticale na sektor energetike i rudarstva i usporeni oporavak ekonomije EU, glavnog spoljnotrgovinskog partnera Srbije.

    Međutim, sasvim smo sigurni da će vlada nastaviti sa doslednim sprovođenjem fiskalne konsolidacije i strukturnih reformi, koje bi uticale i poboljšale percepciju stranih investitora u pogledu ulaganja u Srbiju. Dalju potvrdu kredibiliteta ekonomske politike će predstavljati ostvarenje aranžmana sa MMF-om. Konačno, infrastrukturni projekti koji se odnose na oporavak usled štete nastale poplavama  (putevi, električni pogoni i drugo) kao i sprovođenje usvojenih izmena glavnih zakona (o radu, stečaju i ostali) i reformi javnog sektora, zajedno će stvoriti bolje poslovno okruženje i dobru osnovu koja će osigurati ekonomski rast u godinama koje dolaze.

    Naravno, izuzetno je važno da fiskalna konsolidacija i strukturne reforme budu podržane odgovornom monetarnom politikom i politikom kretanja kursa, koji će zajedno obezbediti stabilno i podržavajuće tržišno okruženje za sve učesnike.

    Glavni rizici se odnose na geopolitičku situaciju, na brzinu oporavka EU ekonomije i tempa i brzine fiskalne konsolidacije i oporavka od štete nastale od poplava.

    U prethodne dve godine primetan je proces restrukturiranja finansijskog sektora izazvan delom ekonomskom krizom, a delom specifičnošću tržišta na kome poslujemo. Pojavljuju se strane banke sa zahtevima za dobijanjem dozvola za osnivanje, druge banke gube dozvole ili se pripajaju jedne drugima što menja strukturu našeg finansijskog tržišta. U dužem roku možemo očekivati smanjenje broja banaka, pojavljivanje novih finansijskih institucija, specijalizaciju pojedinih aktera na finansijskom tržištu za određene delatnosti, digitalizaciju poslovanja i drugo. Sve će ovo učiniti tržište drugačijim i zanimljivijim, i otvariti nove šanse kako za postojeće institucije, tako i za one u nastajanju.

    Istovremeno na tržištu postoje segmenti i kompanije sa stopama rasta značajno iznad prosečnih tržišnih, koje ostvaruju visoke profite u svojim delatnostima, sa značajnim rezultatima u izvozu i zapošljavanju i razvoju talentovanih ljudi. Mi sebe vidimo kao instituciju koja je do sada, a i u buduće će nastojati da bude, pravi oslonac za ovakve kompanije: da ih na vreme prepozna, pruži finansijsku prodršku u ostvarivanju njihovih poslovnih ideja i pomogne im da brže rastu i razvijaju se da bi što efikasnije odgovorili izazovima konkurencije. Samo izgradnjom dugoročnih partnerskih odnosa, odnosa poverenja sa klijentima možemo proći kroz turbulentna vremena koja nam predstoje.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE