Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    `EPS pretrpeo štetu od pola milijarde evra`

    Šteta koju je Elektroprivreda Srbije pretrpela zbog poplava i ostalih prirodnih nepogoda ove godine iznosi oko pola milijarde evra, izjavio je direktor elektroprivrede Aleksandar Obradović.

    EPS je za sanaciju štete od poplava već dobio kredit od Svetske banke uz garanciju države, kao i dodatna sredstva od komercijalnih banaka za finansijsku likvidnost, rekao je Obradović i dodao da je cilj da se kompanija što pre stabilizuje i smanji troškove kako bi mogla da vrati kredite i da postane profitabilna.

    On je najavio da će 2015. biti godina investicija u EPS i da očekuje inteziviranje aktivnosti na izgradnji nove termoelektrane u Kostolcu krajem iduće godine. Prvo je potrebno da se aktivira kredit, zatim da se izradi odgovarajuća studija, a krajem godine se očekuju "osetniji" radovi, rekao je on.

    To će biti prva nova termoelektrana koja će se graditi u Srbiji posle 25 godina i očekujem da će na tom poslu, koji će trajati pet godina, biti zaposleno dosta domaćih radnika, dodao je Obradović.

    Godišnje investicije EPS iznose između 200 i 250 miliona evra, što pozitivno utiče na celu privredu Srbije. Planiramo i investicije u obnovljive izvore energije, u pregovorima smo sa nemačkom KfW bankom za finanisranje vetro i solarnog parka u Kostolcu, naveo je Obradović.

    Kada je reč o liberalizaciji tržišta struje, koje će od 1. januara 2015. biti potpuno otvoreno, Obradović je poručio da zbog cene struje, koja je kod EPS 30 odsto niža od tržišne cene u regionu, ne očekuje da će konkurentske kompanije preuzeti snabdevanje domaćinstva u Srbiji, koja od Nove godine mogu, a ne moraju da potraže snabdevača na slobodnom tržištu.

    Cena, međutim nije jedini faktor i argument u borbi za kupce i zato EPS "neće mirno spavati", naglasio je Obradović.

    On je ukazao da neki potrošači mogu promeniti snabdevača, čak iako je cena kod njega viša, jer neke kompanije nude dodatne usluge potrošačima i dodao da se u Nemačkoj, na primer, uz pretplatu za neki časopis može ugovoriti snabdevanja strujom.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE