Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Za 12 godina iz dijaspore 43 milijarde dolara

    Čak 43 milijarde dolara, prema podacima Svetske banke su od 2000. do 2012. godine poslali naši građani zaposleni u inostranstvu u Srbiju. Najveći deo doznaka otišao u potrošnju, a malo u pokretanje poslova.

    Na taj način dotirani su kućni budžeti oko 800.000 stanovnika. Najveći deo otišao je u potrošnju, a vrlo malo je uloženo u pokretanje nekog posla. Ništa se nije bitnije promenilo ni u protekle dve godine. Gastarbajteri i dalje pomažu najrođenije, a investira tek poneko.

    Prema podacima Narodne banke Srbije, u prvih deset meseci ove godine u zemlju je ušla, 2,1 milijarda evra doznaka. Očekuje se da će do kraja godine stići 2,5 milijardi evra.

    Nadležni, ipak, očekuju da će ove godine od naših zemljaka stići sličan "fond" kao i ranijih godina, odnosno da će biti "težak" oko tri milijarde evra. Gastarbajteri najviše deviza donose u decembru pred Novu godinu i Božić.

    Najberićetnije godine, kada su u pitanju doznake, bile su one pre velike svetske finansijske krize. Tada se godišnje, prema nezvaničnim podacima, slivalo i više od četiri milijarde dolara.

    Devize naših koji rade u inostranstvu uglavnom se donose u kovertama direktno, šalju se po rođacima, prijateljima ili preko vozača autobusa. Dakle, zaobilazi se legalni transfer, jer naši gastarbajteri tvrde da su velike provizije, kaže ekonomista Mlađen Kovačević.

    Prilivi po osnovu doznaka, kako kažu u NBS, u Srbiji su relativno stabilni i od 2006. godine se kreću u intervalu od 2,6 do 3,2 milijarde dolara.

    Imajući to u vidu u narednom periodu očekuje se povećanje priliva po ovom osnovu na šta ukazuje i povećanje otkupa deviza od stanovništva kroz menjačke poslove. Ipak, ove godine doznake tokom leta nisu uticale na devizni kurs, tačnije dinar je slabio.

    Kriza je učinila da se više štedi, a s druge strane sve se manje gastarbajtera posle penzionisanja vraća u Srbiju. Takođe, oni koji već rade u inostranstvu sa sobom vode cele porodice. Ono što pad priliva deviza od doznaka naizgled čini manjim, jeste razvoj turizma.

    Manifestacija od Sabora trubača u Guči do novosadskog Egzita, ili slavljenja Nove godine, zemlji donose kratkoročni devizni priliv. Toga nije bilo do pre samo petnaest godina. Međutim, i pored tog novca, doznaka je sve manje, kaže Kovačević.

    U Srbiju je dijaspora 2011. godine poslala oko 2,794 milijarde evra. Naredne godine 2,73 milijardi evra, a prošle 2,13 milijarde evra. Najviše deviza pristiže iz Nemačke, a zatim slede Austrija, Francuska, Švedska…

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE