`Bez panike, neće biti većih poskupljenja`

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  `Bez panike, neće biti većih poskupljenja`

  Narodna banka Srbije ne očekuje da će u 2015. doći do sveopšteg ili znatnog rasta cena i poručuje da nema razloga za paniku.

  Iako je inflacija prvi put u poslednjih nekoliko decenija niska i stabilna, u medijima se pojavljuju vesti o  talasima poskupljenja. Bombastični naslovi, zasnovani na najavama poskupljenja nekoliko proizvoda u pojedinim prodavnicama, šalju pogrešnu sliku i nepotrebno stvaraju paniku u javnosti", saopštila je NBS.

  Prema projekcijama NBS, od drugog tromesečja 2015. doći će do umerenog rasta inflacije i njenog vraćanja u granice dozvoljenog odstupanja od cilja (četiri procenta plus-minus 1,5 odsto) sredinom godine, ali do sveopšteg, znatnog rasta cena svakako neće doći.

  >>>>NBS sumirala godinu: U 2014. očuvali smo istorijski nisku inflaciju

  "Naravno, poskupljenja pojedinih proizvoda su u slobodnoj tržišnoj privredi, kakva je srpska, očekivana pojava i ona se dešavaju i u mnogo stabilnijim privredama od naše."

  Kolika će biti ukupna inflacija zavisi od kretanja cena velikog broja proizvoda i usluga koji ulaze u indeks potrošačkih cena. Neke od njih u tekućem periodu padaju (na primer benzin), neke rastu (kućna hemija), a neke stagniraju.

  NBS svojim merama ne može da utiče na kretanje cena pojedinačnih proizvoda, ali može da obezbedi uslove u kojima je opšti rast cena u proseku skroman, kao što je bio slučaj u poslednjih 15 meseci.

  "Nije sporno da deprecijacija dinara, koja se najčešće navodi kao razlog poskupljenja, utiče na rast cena uvoznih proizvoda, a time i na rast inflacije. Međutim, uslovi nisu nepromenjeni. Svetske cene nafte su u drugoj polovini 2014. prepolovljene, što je uslovilo pojeftinjenje naftnih derivata kod nas."

  Nešto skromniji pad zabeležile su i svetske cene primarnih poljoprivrednih proizvoda, što utiče na smanjenje troškova u proizvodnji hrane, a treba imati u vidu i da je inflacija u EU, iz koje uvozimo dve trećine proizvoda, blizu nule.

  Istovremeno, Vlada je merama fiskalne konsolidacije dodatno pojačala dezinflatorne pritiske po osnovu niske agregatne tražnje i time dodatno suzila prostor za eventualna poskupljenja.

  >>>>Ljajić: Veća kupovna moć

  NBS procenjuje da će inflacija početkom 2015. biti izuzetno niska, a da će nakon toga doći do umerenog rasta i vraćanja u granice dozvoljenog odstupanja. Tome će, pored očekivanih korekcija regulisanih cena, pre svega struje, doprineti i postepeno iščezavanje dezinflatornih efekata po osnovu pada cena primarnih proizvoda.

  U svakom slučaju, uvereni smo da će se predviđanja o snažnom rastu inflacije i ovaj put pokazati netačnim, s čim se slažu i finansijski sektor i privreda, budući da su im inflaciona očekivanja stabilna i u granicama cilja gotovo godinu dana.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE