Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Od Nove godine za vrtić najviše 6.000 dinara

    Novi Pravilnik o merilima za utvrđivanje cene usluga u vrtićima kojim je predviđeno da roditelj plaća do 20 odsto ekonomske cene, primenjivaće se od 1. januara 2015. godine.

    Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja donelo novi Pravilnik o merilima za utvrđivanje cene usluga u dečijim ustanovama, koji će se primenjivati se od 1. januara, saopštilo je to ministarstvo.

    Po novom Pravilniku bi udeo troškova koje plaća roditelj bio ograničen na najviše 20 odsto ekonomske cene. To znači da će roditelji ubuduće vrtić plaćati najviše 6.000 dinara.

    U saopštenju se navodi da je tokom 2014. godine Ministarstvu više stranaka podnelo zahtev za proveru navoda o tome da li su cene vrtića u pojedinim gradovima formirane u skladu sa Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i Zakonom o predškolskom obrazovanju i vaspitanju.

    Oni su tražili od Ministarstva da proveri da li je učešće roditelja u troškovima vrtića odgovarajuće, maksimalno 20 odsto od ekonomske cene vrtića, kako propisuju pomenuti zakoni.

    Ministarstvo je proverilo ove navode i konstatovalo da u pojedinim lokalnim samoupravama utvrđivanje učešća roditelja u ceni predškolskog vaspitanja nije u skladu sa zakonom što prouzrokuje materijalnu štetu u vidu dodatnih troškova.

    Donošenjem novog Pravilnika o merilima za utvrđivanje cene usluga u dečijim ustanovama sve lokalne samouprave u Srbiji treba da usklade cene vrtića tom propisu.

    Ministarstvo još jednom apeluje na lokalne samouprave da poštuju Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i udeo troškova koje plaća roditelj ograniče na najviše 20 odsto ekonomske cene, navodi se u saopštenju. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE