Crna Gora nikako da proda svoja preduzeća

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Crna Gora nikako da proda svoja preduzeća

  U prošloj godini nije privatizovano nijedno od 13 preduzeća koje je Vlada planirala da proda privatnim vlasnicima.

  Ponude su dostavljene za četiri preduzeća Institut Simo Milošević u Igalu, Montenegro Defence Industry, Ulcinjsku rivijeru i Polieks iz Berana, ali još nije potpisan privatizacioni ugovor niti formalno završena prodaja.

  Američko-britanski konzorcijum International Wellnes Group je ponudio 10 miliona eura za Institut i sa njime tenderska komisija pregovara već punih osam meseci. Za većinski paket akcija Polieksa, pred kraj godine, Prva Iskra Namenska i Slavko Vujisić ponudili su 138,5 hiljada eura, dok je za 100 odsto akcija Montenegro Defence Industry srpsko-izraelski konzorcijum ponudio 680 hiljada. Solaris je za akcije Ulcinjske rivijere ponudio 530 hiljada eura, piše Dan.

  Komisija tek treba da utvrdi ispravnost ponude za Polieks, dok je sa kupcima Montenegro Defence Industry i Ulcinjske rivijere u pregovorima.

  Tender za prodaju akcija Jadranskog brodogradilišta je propao, jer je holandska Damen Shipyard grupa ponudila pet miliona eura za imovinu preduzeća umjesto za akcije. Zbog toga je Vlada odlučila da u ovoj godini zatraži uvođenje stečaja u Brodogradilište.

  To će uraditi, kako je kazao predsjednik tenderske komisije Branko Vujović, kada nađu investitora.

  „Nema smisla uvoditi stečaj, a da nemamo zainteresovanog investitora", rekao je Vujović Danu.

  Tender za Novi duvanski kombinat raspisan je tek krajem godine, kada mu je pretilo uvođenje klasičnog stečaja, kao i za hotel Park u Bijeloj, dok za ostalih šest preduzeća tenderi za prodaju nisu ni raspisivani. Najveće preduzeće od tih šest je Montenegro Airlines.

  „Tender za prodaju većinskog paketa akcija Montenegro Airlinesa raspisaće se kada bude zainteresovanih investitora. Za sada nema zainteresovanih kupaca da bi se tender raspisao", rekao je Vujović Danu.

  Prema njegovim riječima, sve što je bilo planirano u 2014. godini za privatizaciju, verovatno će se prebaciti u plan za ovu godinu.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE