Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Isplata štediša Ljubljanske banke trajaće godinama

    Slovenija će ispoštovati presudu suda u Strazburu po kojoj do sredine godine mora da prihvati model isplate stare devizne štednje Ljubljanske banke štedišama u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, ali isplata koja će potrajati više godina neće početi u 2015.

    Prema izjavi predstavnice slovenačke vlade za pitanja sukcesije bivše Jugoslavije Ane Polak Petrič za ljubljanski Dnevnik, Slovenija do 16. januara mora da donese akcioni plan za izvršenje presude iz Strazbura, a onda i zakonske mere koje će omogućiti vraćanje deviznih depozita u Ljubljanskoj banci Zagreb i Ljubljanskoj banci Sarajevo.

    Ona je, međutim, dodala da za sada postoje samo "konture" modela načina isplate, tako da početak povratka stare štednje ne treba očekivati ove godine.

    Predstavnica slovenačke vlade je, takođe, istakla da se tom presudom od Slovenije ne traži da isplata počne sredinom ove godine, kao što se često priča u javnosti, već da samo uspostavi mehanizam kako bi proces vraćanja mogao da počne, a on bi mogao da potraje i više godina.

    Presudom iz Strazbura obuhvaćeno je oko 300.000 štediša, sa glavnicom depozita od 250 miliona evra sa područja Hrvatske i BiH, kojima će Slovenija sada morati da isplati staru deviznu štednju pod istim uslovima pod kojima je isplatila svojim građanima još pre 20 godina.

    Svaki štediša van Slovenije, da bi ostvario svoje pravo na isplatu, mora da dokaže "da je imao štednju u podružnici Ljubljanske banke i da je još danas vlasnik te štednje", dodala je predstavnica slovenačke vlade.

    Presuda evropskog suda, prema njenim se rečima, odnosi se samo na štediše Ljubljanske banke Zagreb i Ljubljanske banke Sarajevo, i to na one koji u međuvremenu nisu bili isplaćeni u državama u kojima žive.

    Polak Petrič je potvrdila da Slovenija razmišlja i o načinu kako da naplati dugove hrvatskih preduzeća prema Ljubljanskoj banci Zagreb.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE