Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kako Slovaci olakšavaju život građanima sa manjim prihodima

    Od januara Slovaci koji primaju minimalnu zaradu u visini od 380 evra mesečno biće oslobođeni u potpunosti plaćanja doprinosa za zdravstveno osiguranje.

    Zaposleni sa nižim platama, ispod 570 evra, plaćaće manji doprinos nego do sada.

    Te olakšice jedna su od mera u socijalnom paketu vlade premijera Roberta Fica kojom vlada nastoji da ciljano olakša život Slovacima sa manjim prihodima.

    Vlada računa da će tu povlasticu moći da iskoristi oko 620.000 Slovaka sa platom do 570 evra i oko 110.000 zaposlenih na minimalnoj zaradi koja je od januara povećana sa 352 evra na 380 evra mesečno.

    Manjak novca u fondovima zdravstvenog osiguranja platiće država a vlada je za ovu godinu izdvojila u te svrhe 152 miliona evra.

    Slovačka ove godine takođe povećava plate zaposlenima u državnoj upravi i učiteljima koji će ove godine dobiti povišicu za pet odsto, što u proseku znači oko 40 evra mesečno.

    Službenici u državnoj upravi mogu da očekuju dve povišice koje će im doneti oko 20 evra mesečno više.

    Od sredine ove godine u Slovačkoj će biti uvedena i minimalna penzija čija visina će zavisiti od radnog staža. Za Slovake sa 30 godina radnog staža minimalna penzija iznosiće 270 evra, sa 40 godina 311 a nakon radnog staža od 45 godina penzija Slovaka neće smeti da bude manja od 341 evra.

    Foto: FreeImages

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE