Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    `Neozbiljna birokratija koči restituciju zemljišta`

    Birokratija i oni koji često nemaju stvarnu moć odlučivanja usporavaju restituciju poljoprivrednog zemljišta, tvrdi direktor Agencije za restituciju Strahinja Sekulić.

    Sekulić je istakao, gostujući na RTS, da Vlada Srbije ne sabotira restituciju poljoprivrednog zemljišta, ali da se u stvarnosti na 90 odsto rešenja o vraćanju ovog zemljišta uloži žalba.

    Prema njegovim rečima, sam Zakon o restituciji sadrži rešenja koja su visoko ocenjena od domaće stručne javnosti i međunarodnih faktora i taj akt predstavlja najbolje zakonsko rešenje u okruženju za vraćanje oduzete imovine.

    Jedini problem kod vraćanja poljoprivrednog zemljišta je bio taj što je Uprava za poljoprivredno zemljište na 90 odsto rešenja Agencije za restituciju uložila žalbu. "To je očigledna opstrukcija Uprave za poljoprivredno zemljište", ocenio je Sekulić.

    On je ukazao na jako loše stanje u evidenciji imovine poljoprivrednog zemljišta, gde se cifre kreću od 100.000 do čak 800.000 hektara koje se vodi kao poljoprivredno zemljište. "To je kao kad kažete da imate jedan ili osam stanova u Beogradu", rekao je Sekulić.

    Navodeći da je "neozbiljna priča baratati brojkama u tolikom rasponu", Sekulić je istakao da je neophodno da se precizno popiše državno zemljište kako bi se znalo koliko tog zemljišta treba da se vrati.

    Direktor Agencije za restituciju je napomenuo da su i iz međunarodne zajednice upozoravali kako restitucija poljoprivrednog zemljišta može predstavljati problem i da je zato nadležna agencija inicirala izmene zakona.

    Sekulić očekuje da će proces restitucije biti završen u narednih godinu i po dana kada je reč o lokalima, stanovima ili šumskom zemljištu, dodajući da se nada da bi ista situacija trebalo da bude i kada je reč poljoprivrednom zemljištu.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE