Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Obradović: Struja neće poskupeti pre kraja zime

    Struja neće poskupeti pre kraja zime, rekao je za RTS Aleksandar Obradović, generalni direktor Elektroprivrede Srbije.

    Cena struje nije se menjala od sredine 2013. godine a, prema rečima direktora EPS-a, to preduzeće u poslovnim planovima nije računalo sa povećanjem cene struje ni u ovoj godini.

    "Poskupljenja sigurno neće biti u prvoj polovini godine. Međutim mi ćemo sa MMF-om napraviti finansijski plan reorganizacije EPS-a pa ćemo finalnu odluku doneti u okviru Vlade. Cela reorganizacija EPS-a treba da pokaže kako se radi reforma javnog sektora i do kraja godine očekujemo pozitivne odluke," kaže Obradović.

    Reforma javnih preduzeća preduslov je za sklapanje aranžmana sa MMF-om, a s posebnom pažnjom pratiće se reorganizacija EPS-a. Plan reorganizacije tog preduzeća, koji je nedavno odobrila i Vlada, trebalo bi da donese velike uštede i poveća efikasnost poslovanja, izjavio je Obradović.

    "Otpori postoje jer uštede o kojima govorimo na dnevnom nivou danas negde odlaze i vode se kao gubici. Kada krene proces korporatizacije radićemo centralizovane nabavke što će dovesti do značajnih ušteda", rekao je Obradović.

    Početak korporatizacija ne znači da će biti na udaru radnici, u samoj proizvodnji EPS ima i manjak radnika posebno kada je reč o rudarima, rekao je direktor EPS-a.

    "Ako postoje viškovi zaposlenih, oni su pre svega u administraciji. Smanjenje broja direktora neće značajno smanjiti troškove, bitno je da se uradi reorganizacija i da se smanji broj sektora a time i administracija i budžeti," kaže Obradović.

    Obradović je rekao i da je EPS bio druga najprofitabilnija kompanija u Srbiji prošle godine. Realan profit, međutim, zbog prošlogodišnjih poplava ne očekuje ove već tek u 2016. godini.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE