Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Economist: Srbija i Hrvatska među zemljama sa najvećim padom BDP-a u 2015.

    Svetska ekonomija ubrzaće rast na 2,9 odsto ove godine, dok su balkanske 'perjanice' Srbija i Hrvatska su deveta i deseta zemlja u svetu s najvećim padom BDP-a, procenjuje Economist Intelligence Unit.

    Vetar u leđa rastu daće niže cene nafte; pad cene crnog zlata od 10 odsto rezultiraće s 0,2 odstotna boda većim rastom na planetarnom nivou, piše Poslovni dnevnik.

    Dok će lokomotivu rasta najbogatijih država predvoditi SAD s 3,3 odsto, Evropska unija, Japan i tržišta u nastajanju nastaviće kaskati. Kineska privreda usporiće na sedam odsto u 2015., a ne računajući Japan, Azija i Australija biće najbrže rastuća regija na svetu, predviđa EIU.

    Lestvicu najlošijih privreda predvodi Sijera Leone zbog epidemije ebole u zapadnoj Africi s minusom većimm od 4 odsto, slede Makao (zbog pada prihoda od kockanja), Rusija (zbog sankcija i niskih cena nafte), Ekvatorijalna Gvineja, Venezuela, Ukrajina, Istočni Timor te Portoriko. Dok zapadna Evropa raste prosečno 1,4 odsto, a istočna zajedno s Rusijom 1%, balkanske 'perjanice' Srbija i Hrvatska su deveta i deseta zemlja u svetu s najvećim padom BDP-a. Najveći rast imaće Papua Nova Gvineja od gotovo 15 odsto, Turkmenistan, Kongo, Laos, Obala Slonovače, Mozambik, Tanzanija, Šri Lanka i Kambodža.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE