Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Vrtići jeftiniji tek od 1. februara

    Primena Pravilnika o ekonomskim cenama vrtića počela je 1. januara, ali roditelji nisu dobili račune po nižem cenovniku, koji će početi da se primenjuje od februara.

    Pravilnik o određivanju ekonomske cene vrtića, prema navodima Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, počeo je da se primenjuje od 1. januara, ali novčani iznosi na uplatnicama u glavnom gradu nisu smanjeni.

    Beograđani su akontacije za januar dobili po starim tarifama, na osnovu kojih su plaćali 72,8 odsto cene, umesto najviše 20 odsto, kako je propisano zakonom.

    Niži računi se mogu očekivati od februara, a ako je suditi po najavama, najveći iznos na uplatnici trebalo bi da bude oko 5.700, umesto sadašnjih 9.705 dinara.

    Nadležni najavljuju da će za neke roditelje računi biti manji, a za druge veći. To se, međutim, može dogoditi samo ukoliko se ukine regresna skala, što bi pogodilo najsiromašnije porodice.

    Regresna skala mora biti napravljena u skladu sa novom ekonomskom cenom, kao i maksimalnim učešćem roditelja od 20 odsto, a lokalne samouprave mogu davati dodatne beneficije, navode u Ministarstvu prosvete.

    Najčešće pominjani iznos nove ekonomske cene je 28.500 dinara, što je povećanje za više od 100 odsto.

    "Postavlja se pitanje da li je 28.500 dinara stvarno realna cena? Da li je realno da ekonomska cena u Kragujevcu bude 17.153 dinara? Šta je to skuplje za dete u Beogradu, nego u Kragujevcu? Struja, voda, hrana, sredstva za higijenu…"

    Da li će dobiti dodatne programe kao što su engleski, franucuski, šah, i manje dece u grupama, što za istu cenu daju privatne predškolske ustanove, pita se predsednik Saveta roditelja PU Poletarac iz Barajeva Ilija Lukić.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE