Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Gazprom `u pohodu` na tursko tržište

    Zavisno preduzeća Gazproma, Gazprom Schweiz, podnelo je prijavu turskoj antimonopolskoj agenciji za kupovinu udela u trgovinskoj kompaniji Akfel gas, preneo je ruski list Vjedomosti.

    Kako je objavljeno na sajtu turske agencije, prodavci su fizička lica. Obim udela i vrednost transakcije nisu navedeni.

    Akfel gas se bavi uvozom i veleprodajom prirodnog gasa na tržištu Turske. U avgustu 2012. Akfel gas je sklopio ugovor s Gazprom eksportom o isporuci 2,25 milijardi kubnih metara gasa godišnje, koji je stupio na snagu početkom 2013. godine.

    Gazprom već ima u vlasništvu 71 odsto drugog turskog uvoznika gasa – Bosforus gas. Ta kompanija je 2012. godine sklopila ugovor o isporuci 1,75 milijardi kubnih metara gasa godišnje, a još po jednu milijardu kubika mogu da uvoze Kibar Energy i Exim Holding.

    Kako navode Vjedomosti, ako kupi Akfel gas, Gazprom će moći da kontroliše 4,75 milijardi kubnih metara godišnje uvoza gasa u Tursku.

    U 2013. godini Turska je izbila na drugo mesto, iza Nemačke, među uvoznicima ruskog gasa, jer je uvezla 26,7 milijardi kubika. Tranzit preko Turske u budućnosti bi mogao da se poveća, ako se izgradi cevovod kapaciteta 63 milijardi kubnih metara umesto Južnog toka. 

    Kupovina još jednog turskog uvoznika omogućiće da Gazprom postane najveći igrač na turskom tržištu gasa posle Botasa, ukazao je zamenik direktora Fonda za nacionalnu energetsku bezbednost Aleksej Grivač.

    To je jasan znak Ankare da je spremna da proširi saradnju s Gazpromom, navodi on i dodaje da pristup krajnjem korisniku omogućava Gazpromu da obezbedi obim izvoza.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE