Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Fitch zadržao kreditni rejting Srbije na B plus

    Američka agencija za ocenu kreditnog rejtinga Fitch Ratings potvrdila je kreditni rejting Srbije B plus sa stabilnim izgledima, objavila je danas Uprava za javni dug Srbije.

    Kao ključne razloge za zadržavanje rejtinga Fitch (fitchratings.com) je naveo donošenje niza mera Vlade Srbije u drugoj polovini 2014. za smanjenje fiskalnog deficita, uključujući i budžet za 2015. godinu i postizanje dogovora sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

    Mere uključene u budžet Srbije za 2015. godinu uglavnom su na troškovnoj strani i mogle bi da donesu uštede od 400 miliona evra (oko 1,5 odsto BDP), uključujući i smanjenje plata u javnom sektoru za 10 odsto, smanjenje subvencija i penzija.

    Vlasti u Srbiji očekuju i smanjenje broja zaposlenih u javnom sektoru i određena poboljšanja prihoda budžeta, navode analitičari Fitcha i dodaju da je namera Vlade da se deficit budžeta opšte države smanji sa oko osam odsto BDP u 104. na ispod šest odsto BDP u 2015 i ispod četiri odsto BDP u 2017. godini.

    Plaćanje aktiviranih garancija na kredite državnih preduzeća imaju značajan uticaj na budžetski deficit Srbije i do sad su bili "ispod crte" u budžetu. Ti troškovi predstavljaju oko 1,8 odsto BDP Srbije u 2014. i planirano je da u 2015. padnu na 0,8 odsto BDP, navodi Fitch.

    Dodaje se i da se u 2015. očekuje završetak restrukturiranja brojnih preduzeća u državnom vlasništvu uz pomoć Svetske banke i drugih međunarodnih finansijskih institucija, navodi Fitch, ali dodaje da ostaje rizik u kojoj meri će biti primenjen taj plan.

    Završetak procesa restrukturiranja zahtevaće isplatu otpremina radnicima koji ostanu bez posla, za koje je već određen iznos u budžetu za 2015. godinu.

    Rejting agencija navodi i da su Srbija i MMF u novembru 2014. postigli dogovor o trogodišnjem aranžmanu iz predostrožnosti vrednom oko milijardu dolara, koji oslikava snažne fiskalne mere Vlade.

    Fitch navodi da se očekuje da će Odbor direktora MMF u februaru odlučivati o finalnom odobrenju aranžmana, pri čemu će fokus biti na kredibilitetu mera fiskalne konsolidacije i restrukturiranja preduzeća.

    "Kretanje javnog duga Srbije ostaje izazovno, pošto se očekuje da će dug porasti na oko 80 odsto BDP do 2016. godine, što je visoko iznad granice za rejting B minus od 45 odsto BDP", ocenila je agencija Fitch.

    Dodaje se i da su rizici refinansiranja duga ublaženi dogovorom sa MMF, ali da je za finasiranje javnog duga i dalje potreban veliki iznos od oko 5,8 milijardi evra u 2015. godini, što je više od 15 odsto BDP.

     

    Kao rizik se navodi i to što je oko 80 odsto javnog duga Srbije u stranoj valuti, čime je Srbija izložena šokovima od kretanja kursa stranih valuta, ali visok nivo državnih depozita (oko osam odsto BDP) i deviznih rezervi (pokrivaju šest i po meseci uvoza) mogu da pruže kratkoročno obezbeđenje.

    Ističe se i da je dinar značajno oslabio u 2014, ali da se očekuje stabilizacija kursa zahvaljujući dogovoru sa MMF, fiskalnoj konsolidaciji, visokom nivou deviznih rezervi i aktivnom stavu centralne banke da izgladi kratkoročnu volatilnost kursa.

    Fitch navodi da je za 2014. projektovan deficit tekućeg plaćanja od oko 6,5 odsto BDP, što delom oslikava i troškove obnove od majskih poplava, što je dovelo do povećanje uvoza.

    Izvoz automobila mogao bi dodatno da se smanji u 2015, ocenjuje Fitch, ali će pad u domaćoj tražnji ograničiti rast uvoza i dovesti do postepenog pada deficita tekućeg plaćanja.

    Fitch navodi da se u 2015. godini očekuje pad BDP Srbije od 0,6 odsto, nakon procenjenog pada od dva odsto u 2014. godini.

    Vladine mere štednje smanjiće domaću tražnju, tako da se ne može očekivati zančajan rast aktivnosti u skorijem periodu, ocenio je Fitch, ali je dodao da bi pokretanje proizvodnje u preduzećima pogođenim poplavama moglo da dovede do rasta.

    Fitch navodi i da je Vlada Srije uspešno realizovala nekoliko strukturnih reformi koje se odnose na zakone o radu, poresku administraciju, stečaj, privatizaciju i penzije, koji bi mogli da podrže rast BDP u srednjem roku.

    Otkazivanje projekta gasovoda Južni tok skromno će uticati na srednjoročne investicione planove, dodaje se.

    Zadržavanje kreditnog rejtinga Srbije na B plus podržano je nivoom BDP po stanovniku koji je iznad B i BB nivoa, nivoom razvoja i uslovima za poslovanje približnim drugim zemljama sličnog rejtinga i odlukom EU da otvori pregovore o pridruživanju sa Srbijom.

    Agencija Fitch je prošle godine u janura snizila rejting Srbije za jedan stepen, sa BB minus na B plus.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE