Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    U Srbiji posluje 396 nemačkih firmi

    U Srbiji posluje 396 nemačkih kompanija čiji su osnivači nemačka pravna lica i još 461 preduzetnik iz Nemačke, saopštila je Delegacije nemačke privrede u Srbiji.

    To pokazuju podaci Agencije za privredne registre s kraja 2014. godine. Pomenutih 396 nemačkih preduzeća u Srbiji zapošljava više od 25.000 ljudi, što je oko 3,5 odsto u ukupnoj strukturi zaposlenih na srpskom tržištu rada.

    Zabeležen je veliki skok kada je reč o preduzetnicima iz Nemačke, više od 150 fizičkih lica za nepune dve godine.
    Povećanje i unapređivanje trgovinske razmene na relaciji Srbija – Nemačka sigurno je bilo i ostalo na visokoj lestvici novogodišnjih želja privrednika obe zemlje, navodi se u saopštenju.

    "Daleko smo još od pravih rekorda u trgovinskoj razmeni, oni nas očekuju jer ima ogromnih kapaciteta za dalje unapređivanje ekonomskih odnosa između naše dve zemlje", izjavio je direktor u Delegaciji nemačke privrede u Srbiji (AHK) Martin Knapp.

    Ova privredna institucija, koja daje veliki doprinos sve boljoj privrednoj saradnji u Srbiji je prisutna od 2001. godine, ali bi u prvoj polovini ove godine trebala da se spoji sa Nemačko-srpskim privrednim udruženjem (DSW) u jedinstvenu Nemačko-srpsku privrednu komoru, kao najvišem obliku ekonomske bilateralne saradnje.

    Kada je reč o aktuelnoj robnoj razmeni, prema nemačkom statističkom zavodu, ona je od januara do oktobra 2014. dostigla 2,36 milijardi evra, pri čemu je srpski izvoz bio 1,06 milijardi evra, a uvoz iz Nemačke 1,30 mlijarde.

    Postoje dobre šanse da prošlogodišnji trgovinski rekord od 2,8 milijarde evra bude nadmašen čim se kompletiraju statistički podaci za poslednji kvartal, navodi se u saopštenju.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE