Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Juan na kursnoj listi Srbije

    Narodna banka Srbije uvela je kineski juan na listu valuta kojima se trguje na deviznom tržištu i na kursnoj listi je zaveden pod nazivom "kineski juan renminbi", sa slovnom oznakom CNY i numeričkom 156.

    Izvršni odbor NBS je na sednici krajem decembra prošle godine doneo odluku o dopunama Odluke o vrstama deviza i efektivnog stranog novca koje se kupuju i prodaju na deviznom tržištu.

    Time se na listu valuta kojima se može trgovati na deviznom tržištu uvodi kineski juan, a ta odluka upravo je stupila na snagu.

    Pri donošenju ove odluke NBS se rukovodila sve većim ucešćem trgovanja sa Kinom u ukupnoj spoljnotrgovinskoj razmeni, kao i značajnim stepenom ekonomske saradnje između dve zemlje.

    U obzir je, takođe, uzet i proces aktuelne internacionalizacije juana odnosno činjenica da juan dobija sve važniju ulogu u međunarodnim ekonomskim odnosima i finansijskim tokovima.

    Kineski juan se uključio na listu deviza i efektivnog stranog novca kojima banke mogu da trguju i na listu efektivnog stranog novca koje ovlašceni menjači mogu da kupuju i prodaju.

    Prvog dana od uvođenja kineske valute, prema podacima sa sajta NBS, kupovni kurs juana iznosio je 16,6402, a prodajni 16,7404 dinara.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE