Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    NBS: Dinar slabi manje od ostalih

    Kretanje kursa dinara ne razlikuje se mnogo od kretanja ostalih valuta u regionu, a podaci Narodne banke Srbije pokazuju da je dinar u poslednjih mesec dana oslabio 0,6 odsto.

    Prema podacima NBS, u istom periodu mađarska forinta je pala 3,0 odsto, češka kruna 2,5, poljski zlot oko 2,3 odsto a ruska rublja 6,1 odsto, a evro je oslabio u odnosu na dolar gotovo 5,0 odsto, što je uticalo i na povećanje neizvesnosti na međunarodnim tržištima.

    "Pored faktora koji potiču iz međunarodnog okruženja, značajan uticaj na slabljenje dinara u ovom periodu imala je povećana devizna tražnja od strane domaćih preduzeća velikih uvoznika energenata", saopšteno je iz kabineta guvernera Jorgovanke Tabaković.

    Pri tome je, dodaje se, u uslovima konstantnog jačanja dolara prema drugim svetskim valutama, došlo do koncentracije dolarske tražnje u pojedinim danima, što je pojačalo pritiske na slabljenje dinara, a trgovina na domaćem deviznom tržištu je i dalje ostala u niskim obimima.

    "Povećanje tražnje banaka za devizama u ovom periodu jednim delom je posledica težnje banaka da se kupovinom deviza zaštite od deviznog rizika. Najzad, dodaje se, poslednjih dana prisutan je i efekat slabljenja dinara po osnovu devizne tražnje stranih investitora, čemu su izložene i druge valute u regionu.

    "Kretanja na domaćem deviznom tržištu i u ovoj godini biće pod uticajem domaćih i međunarodnih faktora. Otvorenost srpske ekonomije i uključenost u međunarodne tokove kapitala naglašavaju uticaj globalnih faktora na domaće devizno tržište", ukazuje centralna banka.

    Od monetarnih politika najvećih centralnih banaka, pre svega FED i ECB, prema oceni NBS, zavisiće i međunarodni tokovi kapitala i investicione strategije međunarodnih ulagača.

    NBS je ukazala i na važnost poboljšanja makroekonomskih pokazatelja i strukturnih privrednih promena orijentisanih ka povećanju izvoza. "Samo je tako na održiv način moguće obezbediti povećanje otpornosti na turbulencije iz međunarodnog okruženja i dugotrajniju stabilizaciju deviznog tržišta."

    Očekujemo da će upravo u tom smeru uticati sprovođenje mera fiskalne konsolidacije i smanjenje eksterne neravnoteže, kao i zaključenje aranžmana iz predostrožnosti sa Međunarodnim monetarnim fondom, zaključak je NBS.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE