Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Iz Kostolca 20 odsto više struje

    Posle probnog rada, ponovo je pokrenuta proizvodnja struje u Bloku B1 Termoelektrane Kostolac, i dostigla stabilnih 21 milion kilovat sati dnevno.

    Pored obnove dva bloka, prva faza kineskog aražmana za Kostolac obuhvata još tri posla: izgradnju postrojenja za prečišavanje štetnih gasova koja je počela, kao i gradnju pruge i luke na Dunavu.

    Blok B2 obnovljen je pre dve godine, a B1 prošle godine. Posle probnog rada, ponovo je pokrenuta proizvodnja struje u Bloku B1, što doprinosi stabilnosti energetskog sistema Srbije, kaže direktor Termoelektrana i kopova "Kostolac" Dragan Jovanović.

    Jovanović kaže za RTS da su to blokovi koji iz tehničkih razloga ceo svoj radni vek nisu radili projektovanom snagom, a sa ovom revitalizacijom sada se dovode u poziciju da rade sa snagom od 350 megavata i preko toga.

    Kostolac je sa blokom B1 sada izašao na stabilnu proizvodnju od 21 milion kilovat-sati dnevno. Gledajući procentualno, to je 20 odsto više od proizvodnje koja je bila do pre nekoliko godina, kaže Jovanović.

    Govoreći o kineskom aranžmanu, u okviru kog je planirana i gradnja luke na Dunavu i pruge, direktor "Kostolca" kaže da se svi poslovi se odvijaju praktično paralelno.

    Prema njegovim rečima, to je važno jer će od sledeće godine ovde početi da radi postrojenje za odsumporavanje koje koristi dosta krečnjaka. Transport bi bio veliki problem bez ovih infrastrukturnih objekata.

    S druge strane, to nam je dobrodošlo za buduću izgradnju Bloka B3 za prevoz van gabaritnih tereta, tvrdi Jovanović.

    Upitan da li su počele pripreme za realizaciju potpisanog zajma za gradnju trećeg bloka u Kostolcu, Jovanović kaže da su završena određena geotehnička ispitivanja, kao preduslov komercijalnog ugovora.

    Kada se sporazum bude ratifikaovao u Skupštini i kada EPS iz sopstvenih sredstava bude uplatio avans po ugovoru, ugovor postaje efektivan i praktično radovi kreću odmah.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE