Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Verbić smenjuje načelnike školskih uprava

    Načelnici svih 18 školskih uprava u Srbiji biće smenjeni, a ministar prosvete Srđan Verbić najavio je da će u februaru biti raspisan konkurs za nove načelnike.

    On je, takođe, rekao i da će zahvaljujući racionalizaciji sistema biti sredstava za isplatu otpremnina pojedincima, koji će moći da napuste školski sistem, pišu Novosti.

    Radi efikasnijeg sistema obrazovanja, u Ministarstvu prosvete je završena sistematizacija, tako da će u 18 školskih uprava u Srbiji biti raspisani konkursi za načelnike tih službi. Ubuduće će, radi boljeg sistema obrazovanja, školske uprave voditi najsposobniji, a ne postavljeni ljudi.

    Sistematizacija je završena, a svi načelnici su stalno zaposleni u Ministarstvu prosvete, tako da će samo biti raspoređeni na nova radna mesta.

    Iako je ministar najavio konkurs, zbog zabrane zapošljavanja, verovatno će moći da se prijave samo oni koji već primaju platu iz budžeta. Dosadašnji načelnici moći će ponovo da se prijave.

    Ministar Verbić je o ovim i ostalim problemima, a posebno o štrajku, pričao sa prosvetarima u Kragujevcu i Čačku, gde je posetio OŠ Milica Pavlović.

    On je rekao da ne postoji višak prosvetnih radnika, ali je neophodna bolja organizacija, budući da postoji veliki broj nastavnika koji rade u dve ili tri škole, jer nemaju pun fond časova. On je dodao da sledi racionalnizacija mreže škola, što će ostaviti mogućnost da pojedinci dobiju otpremninu i odu iz sistema.

    U sindikatima ne isključuju radikalizaciju štrajka. Prema rečima Dragana Matijevića, predsednika Unije sindikata prosvetnih radnika, časovi će ostati 30 minuta, ali planiraju druge akcije.

    Za 26. januar planiramo Svetosavski marš na Beograd, kako bismo kolege iz tog grada koji nisu pokazali agilnost u štrajku opametili, najavio je Matijević.

    Sa druge strane, ministar Verbić ne veruje u radikalizaciju štrajka. Pregovori predstavnika četiri reprezentativna sindikata i Ministarstva prosvete biće nastavljeni. Sindikati od ministra Verbića očekuju pisani predlog sporazuma o prekidu štrajka.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE