Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Oprezno u 2015. godini

    Zatvaranje pojedinih banaka i problem nenaplativih potraživanja, Marinos Vathis, predsednik Izvršnog odbora Vojvođanske banke, ne očekuje da će se preliliti na većinu banaka u Srbiji. „Na srpskom tržištu banke su uglavnom u većinskom stranom vlasništvu i u svakoj od njih važe striktna i jasno utvrđena pravila kreditne politike, što se nije desilo u slučajevima zatvorenih banaka. Naravno, svesni smo da postoje velike poteškoće u poslovanju banaka u Srbiji. Dobra stvar je da su banke izuzetno likvidne i najveći problem je pronaći kvalitetne kompanije za finansiranje. Tako da sve banke manje više pokušavaju da privuku jedne te iste klijente, koji imaju dobru kreditnu sposobnost“, ističe sagovornik BIZLife.

    ● Kakva je kreditna politika vaše banke?

    Vojvođanska banka ima jaku kreditnu politiku i percepcija rizika postoji. Banke koje su izgubile licencu nisu adekvatno sagledavale sve rizike. Primera radi, kako smo čuli, krediti su odobravani povezanim licima, s tim da se rizik sagledavao za svako privredno lice pojedinačno. Time se zapravo delovalo van okvira bankarskih pravila. To u Vojvođanskoj banci ne može da se desi.

    ● Kako ste obezbedili da ne dođe do povećanja broja nenaplativih kredita kod građana?

    Kod poslovanja sa stanovništvom postoji veći broj klijenata, iznosi su pojedinačno manji i samim tim je došlo do diversifikacije rizika za banku. U Vojvođanskoj banci se trudimo da budemo bliski sa klijentima, da ih upoznamo sa proizvodima koje nudimo, ali i da ih edukujemo o rizicima koji svaki od tih proizvoda može da donese. U tom smislu nudimo proizvode koji su prilagođeni njihovim potrebama. Na isti način radimo i sa privredom. Kada banka uoči da postoji problem kod klijenta, trudimo se da zajednički pronađemo rešenje. Nekada je to smanjivanje kamatnih stopa ili se period otplate produži, a u zavisnosti od samog klijenta i iznos može da se prilagodi.

    ● Da li ste zadovoljni rezultatima poslovanja u 2014?

    Izuzetno smo zadovoljni poslovnim rezultatima u 2014. Ovo je druga godina za redom da beležimo profitabilnost. To je rezultat sveobuhvatnih mera koje smo preduzeli kako bi banka bila što efikasnija i profitabilnija. Ostvarili smo profit i u 2014, iako je privreda u situaciji u kakvoj jeste, tržište se smanjilo, a kamatne stope padaju.

    ● Koje su vaše procene i očekivanja za bankarski sektor u 2015?

    Naredna, 2015. svakako će biti teška godina za bankarski sektor i svi ćemo morati da se pozabavimo činjenicom pada kamatnih stopa. Ukoliko privreda nastavi da ima probleme, a sve su prilike da hoće, suočavamo se sa situacijom, šta raditi na tržištu gde će sve manji broj kompanija biti podoban za kreditiranje i kako zadržati postojeće klijente i privući nove. Ni poslovanje sa stanovništvom neće biti mnogo bolje. Ukoliko Vlada Srbije nastavi sa merama štednje ili ih pojača: otpuštanjem zaposlenih, smanjenjem plata u javnom sektoru, dodatnim oporezivanjem, banke će morati da prilagode svoje proizvode. Smatram da je jedna ozbiljna konsolidacija bankarskog sektora neminovna i potrebna. Trenutno se suočavamo sa situacijom da imamo nezdravu konkurenciju. Rekao bih da 2015. moramo biti oprezni.

    Mere štednje

    „Mere štednje koje je država uvela, i najavljuje da će ih i u daljem periodu uvoditi, sigurno će ostaviti posledice i na naše klijente i banka se trudi da prilagodi proizvode koje već ima ili uvede nove, kako bi stanovništvo što manje osetilo te mere štednje.“

    Društveno odgovorno poslovanje

    „Društveno odgovorno poslovanje je za Vojvođansku banku vrlo bitno jer proizilazi iz dubokog i jakog uverenja da se zajednici vrati deo ostvarene zarade. Fokusirali smo se na dva pravca aktivnosti. Prvo, jedina smo banka olimpijskog tima Srbije već četvrti ciklus za redom. S druge strane, vodimo brigu o deci kojoj je pomoć potrebna i mladima bez roditelljskog staranja. Drugu godinu za redom podržavamo projekat ’Generacija budućnosti’, koji se realizuje sa kompanijom Dale Carnegie Training Srbija, a pod pokroviteljstvom Narodne skupštine RS. Takođe, Vojvođanska banka se među prvima priključila akciji pomoći  poplavljenim područjima u maju 2014.“

     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE