Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Milijarderi polako kupuju listove u SAD

    Dugo se piše o tome kako su tradicionalni mediji u SAD u krizi i kako ih iz te krize spašavaju investitori/milijarderi. Nakon senzacionalne kupovine iz 2013.godine kada je vlasnik Amazona Jeff Bezos kupio The Washington Post, još jedan milijarder je rešio da na velika vrata uđe u medijskog giganta u ovoj zemlji.

    Meksički milijarder Carlos Slim postao je najveći akcionar The New York Timesa, nakon što je iskoristio pravo da udvostruči svoj udeo u američkom listu na 16,8 odsto.

    Slim je 2009, na vrhuncu finansijske krize, pozajmio listu 250 miliona dolara, uz garancije da će moći da uveća udeo u kompaniji, piše Bloomberg.

    Međutim, kupovinom akcija Slim neće biti u mogućnosti da odlučuje, jer to pravo drži porodica Ochs-Sulzberger, koja je vlasnik lista. Slim će biti samo u grupi investitora koja kontroliše trećinu glasova u odboru lista.

    The New York Times je krajem prošle godine otpustio 100 novinara, a akcije lista su u poslednjih 12 meseci pale za 18 procenata.

    Spekulacije o prodaji lista pojavile su se pre dve godine, a predsednik New York Timesa Arthur Sulzberger, naznačio je tada da nijedan milijarder u skorije vreme neće kupiti list.

    Foto: Beta/AP

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE