Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    PKB objavio javni poziv za privatizacionog savetnika

    Poljoprivredna korporacija Beograd (PKB) iz Padinske Skele objavila je danas javni poziv za dostavljanje ponuda za savetnika za privatizaciju.

    Pravo da podnesu ponudu imaju sva domaća pravna i fizička lica, a rok za podnošenje ponuda je sedam dana od objavljivanja oglasa, navedeno je u javnom pozivu objavljenom danas u listu Politika.

    Savetnik za privatizaciju treba da predloži optimalni model po kome će se izvršiti privatizacija PKB.

    Privatizacioni savetnik za PKB, pored ostalog mora da ima ostvaren prihod od najmanje 500 miliona dinara u svakoj od poslednje tri godine, kao i da u roku od šest meseci od dana objavljivanja javnog poziva nije imao blokadu tekućeg računa.

    Potrebno je i da je u poslednjih pet godina na teritoriji Srbije imao pet projekata iz oblasti procene vrednosti kapitala ili imovine i pružanja savetodavnih usluga u procesu prodaje.

    Grad Beograd od nedavno otkupio akcije malih akcionara i tako postao vlasnik skoro 100 odsto akcija PKB Korporacije, koja po navodima predstavnika Skupštine grada ima problem s likvidnošću, i funkcioniše jer ne izmiruje obaveze prema javnom sektoru.

    PKB duguje 30 miliona dinara, a prodajom neće biti obuhaćeno zemljište koje se nalazi u blizini novog, "Pupinovog mosta".

    PKB trenutno obradjuje oko 21.000 hektara zemlje i polovina uglavnom služi za poroizvodnju stočne hrane dok se na ostalim površinama proizvode intenzivne ratarske kulture koje su najisplativije i to je uglavnom semenska proizvodnja.

    PKB ima u svom vlasništvu 1.400 hektara gradjevinskog zemljišta i 5.200 hektara poljoprivrednog zemljišta.

    Prosečna plata oko 2.000 zaposlenih je 49.000 dinara.

    Na poziv Agencije za privatizaciju za dostavljanje pisama o zaintersovanosti za 502 firme na spisku za privatizaciju, za PKB je bilo najviše interesenata, 11 domaćih i stranih kupaca.

    Predsednik Skupštine Beograda Nikola Nikodijević izjavio je krajem godine da se PKB privatizuje da bi postao tržišno konkurentan, ali da novi vlasnik PKB neće moći da raspolaže gradjevinskim zemljištem kombinata. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE