Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Antikrizni plan za Rusiju

    Ruski državni vrh odobrio je plan za održivi ekonomski razvoj i socijalnu stabilnost u 2015. godini, koji predviđa strogu kontrolu budžetskih rashoda i uravnoteženu državnu kasu do 2017. godine.

    "Rukovodstvo zemlje je sastancima u ponedeljak odobrilo antikrizni plan, a njegov glavni deo je obuzdavanje budžetske potrošnje", rekao je ministar finansija Anton Siluanov.

    Štaviše, kaže on, očekuje se da će rashodi biti niži nego što je prvobitno planirano. Antikrizni plan mora potpisati premijer, a o njemu će raspravljati i parlament. U planu su utvrđene su mere za optimizaciju budžeta i sprovođenje strukturnih reformi.

    "Plan je dizajniran za oko godinu dana, što će nam dati vremena za pripremu reformi, kako bismo poboljšali kvalitet javne uprave, budžeta i održali naše rezerve i koje ne smemo potrošiti za godinu-dve", rekao je Siluanov, ističući da vlada ne namerava "bezglavo" potrošiti rezerve Rusije.

    U delu fiskalne politike, plan navodi cilj uravnotežene kase bez deficita do 2017. godine, pri projektovanoj ceni nafte od 70 dolara po barelu.

    Sprovođenje antikriznih mera trebalo bi pomoći sredstva predviđena za tu namenu, koja su početkom godine iznosila 193 milijarde rubalja (2,8 milijardi dolara), a nakon nekoliko odluka, taj fond je smanjen na oko 170 milijardi rubalja.

    Pored tog izvora, sredstva za antikrizne mere biće nađena i u preraspodeli sredstava iz postojećih državnih projekata i njihovog preusmeravanja za najvažnije potrebe, rekao je Siluanov.

    Ranije je prvi vicepremijer Ruske Federacije Igor Šuvalov izjavio da je za ispunjenje antikriznog plana potrebno 1,37 bilijuna rubalja (30,6 milijardi dolara).

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE