Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Ovo je Grk zbog kog se Evropa `trese`

    Novi grčki premijer Alexis Tsipras objavio je sastav vlade, u kom najviše odzvanja ime ministra finansija Yanisa Varoufakisa, žestokog kritičara mera štednje, a baš on će biti zadužen za buduće pregovore s Briselom.

    Novi premijer objavio je sastav vlade, u kojoj je gotovo prepolovio broj ministarstava, na 10 sa dosadašnjih 19. U novoj vladi četiri su superministarstva (ekonomije, unutrašnjih poslova, kulture i zdravstva), a kad se pribroje državni ministri, pomoćnici ministara i državni sekretari, vladu će činiti četrdesetak osoba.

    Međutim, oči su najviše uprte u Janisa Varoufakisa,53-godišnjeg stručnjaka za političku ekonomiju i profesora ekonomije na Univerzitetu Teksas, nekadašnjeg savetnika bivšeg socijalističkog premijera Georgea Papandreua, bliskog Sirizi, ali nije njen član.

    Veliki je protivnik mera štednje, koji grčki dug naziva "odvratnim", a mere štednje EU finansijskim pandanom metodama mučenja CIA, a upravo će on biti prvi grčki pregovarač s međunarodnim kreditorima.

    Kako prenosi B92, ključno mesto u vladi pripada "slučajnom i radikalnom" ekonomisti Varoufakisu, prvi pridev je dao sam sebi, a drugi su mu nadenuli mediji. Varoufakis je doktor ekonomije, britanski đak, bloger, gejmer i čovek koji bi mogao da protrese temelje moderne Evrope. Sebe opisuje kao "libertarijanskog Marksistu".

    Kako piše britanski Gardijan, glavni pregovarač sa evropskim kreditorima i čovek koji bi, najprostije rečeno, trebalo da kaže u Briselu "nećemo ovo ovako da plaćamo", ima armiju poštovalaca na društvenim mrežama, zahvaljujući popularnom ekonomskom blogu, koji sada ubrzano prelistavaju asistenti svih evropskih lidera.

    Nakon parafraziranja velškog pesnika Dilana Tomasa i reči "grčka demokratija odlučila je da ne ide tiho u tamnu noć, već da se žesti i besni da se svetlo ne ugasi" na svom blogu zbog izborne pobede Sirize, Varoufakis je poručio:

    "Uništićemo grčke oligarhe, uništićemo osnove na kojima su oni iz decenije u deceniju gradili ovakav sistem, mrežu koja zlokobno isisava energiju i ekonomsku moć iz svih drugih u našem društvu."

    Dvojni državljanin Grčke i Australije bi trebalo da, odmah uz Tsiprasa, bude personifikacija novog grčkog kursa i prve evropske zemlje koja će se otvoreno suprotstaviti merama štednje i krutim zahtevima EU, MMF i ECB.

    Njegov prioritet biće da se izbori za nove uslove otplate programa pomoći teškog 240 milijarde evra i da sreže dobar deo planine duga od 320 milijarde evra.

    "Osmogodišnjaku je jasno kakve su stege dovele do tragičnog bankrota Grčke u 2010. godini. Evropa je u svojoj beskrajnoj mudrosti odlučila da se sa takvom situacijom nosi tako što će najveći zajam u istoriji čovečanstva svaliti na najslabija leđa na svetu, leđa grčkog poreskog obveznika", rekao je za BBC.

    Od pobede Sirize uz njegovo ime u medijima se dodaju reči "radikal", "ekstremista", a kada se bar malo slegne postizborna prašina Evropa će videti može li i hoće li taj "radikal" zaista krenuti na temelje – i u Atini i u Briselu.

    Nemac prvi stiže u Atinu

    EU je jednakom merom odgovorila na neočekivano brz razvoj događaja u Grčkoj, koji se ogleda u formiranju vlade manje od 48 sati nakon izbora, pa će kao prvi visoki evropski zvaničnik, već u četvrtak, u Atinu stići predsednik Evropskog parlamenta Martin Schulz. 

    Utiske sa susreta s Tsiprasom, Shultz će već dan posle moći da prenese kancelarki Angeli Merkel i francuskom predsedniku Francoisu Hollandeu

    Ipak, prvi pravi ispit obe strane očekuje u petak kad u Atinu stiže predsednik evrogrupe, koju čine ministri financija zemalja članica evrozone, Jeroen Dijsselbloem. 

    Foto: screenshot

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE