Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kako će se dinar dalje kretati?

    Dinar je sve slabiji i trenutno je na najnižoj vrednosti u poslednjih deset godina, a ekonomisti smatraju da domaćoj valuti neće mnogo pomoći ni odluka Evropske centralne banke da u ekonomiju evrozone ukupno ubrizga 1.100 milijardi evra.

    Od početka 2014. evro je sa 114,64 došao do 123,46. Dinar je došao na najniži nivo u poslednjih deset godina. Ekonomisti smatraju da dinaru mnogo neće pomoći ni to što će ECB upumpavati u evropsku privredu svakog meseca po 60 milijardi evra, od marta 2015. do septembra 2016. godine, pišu 24sata.

    U NBS očekuju stabilnija kretanja na deviznom tržištu. Osnov je između ostalog, sprovođenje ekonomskih mera i zaključenje aranžmana iz predostrožnosti sa MMF.

    U centralnoj banci su naveli i da je aktuelno slabljenje dinara posledica povećane tražnje za devizama od strane domaćih uvoznika energenata, kao i jačanje tražnje za dolarom. NBS će i u narednom periodu nastojati da omogući nesmetano funkcionisanje deviznog tržišta, poručili su iz centralne banke.

    Ekspert Bečkog insitituta za ekonomske nauke Vladimir Gligorov kaže da ovakav potez ne bi trebalo da ima posledice po kurs dinara, jer je izvoz uglavnom okrenut prema EU i prema susednim zemljama.

    Na jačanje dinara mogu uticati eventualna veća ulaganja. Toga međutim nema, osim ako se ne sprovedu nameravane privatizacije, ocenio je Gligorov.

    Ekonomista i bivši guverner Dejan Šoškić kaže da bi pritisci na slabljenje dinara mogli da budu manji. Dodatna ponuda evra kroz olakšice ECB od 60 milijardi mesečno, uticaće na veću količinu evra u finansijskom sistemu i na potencijalno slabljenje evra prema drugim značajnim svetskim valutama.

    Istovremeno, treba očekivati da pritisci na slabljenje dinara i drugih valuta prema evru biti manji. Uz to, za neko vreme pred nama i zaduživanje u evrima bi trebalo da bude povoljnije, rekao je Šoškić.

    Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Milojko Arsić kaže da većeg uticaja na dinar neće ni biti. Kod nas bi ova odluka ECB mogla da eventualno uspori slabljenje dinara prema drugim valutama, ali ako bi tendencija jačanja dinara potrajala, NBS bi trebalo da reaguje i da to spreči.

    Ova odluka Evropske centralne banke je bila odavno najavljena, tako da su njeni efekti već ugrađeni u devizne kurseve, zbog čega ne treba očekivati veliki pad evra ni prema dolaru ni prema franku, kaže Arsić.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE