Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Manje pogodnosti za domaće ponuđače

    Vlada Srbije dostavila je Skupštini na usvajanje po hitnom postupku izmene Zakona o javnim nabavkama koje predviđaju manje pogodnosti za domaće ponuđače i za prodaju robe proizvedene u Srbiji.

    Te novine u propisima o javnim nabavkama, po proceni Vlade, obezbedile bi godišnje uštede javnom sektoru od 1,5 milijardi dinara.

    Kako je predloženo, u slučaju kad je javnom nabavkom propisan kriterijum najniže cene naručioci roba i usluga će i dalje morati da izaberu domaće ponuđače i da kupuju robu proizvedenu u Srbiji ako su ponuđene cene do pet odsto više od onih koje su ponudili ponuđači iz inostranstva, odnosno koja je ponuđena za inostranu robu.

    Do sada je ta prednost za domaće prozivođače i robu domaćeg porekla bila 15, odnosno 20 odsto.

    U slučaju primene kriterijuma ekonomski najpovoljnije ponude, prednost za ponudu domaćeg proizvđača i ponuđača koji nudi robu domaćeg porekla smanjena je sa 10 na pet propisanih pondera.

    Važeći Zakon o javnim nabavkama je usvojen krajem decembra 2012. godine, a u primeni je od aprila 2013. Taj zakon su predložili poslanici vladajuće većine, na čelu sa Srpskom naprednom strankom.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE