Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Tedeschi i hvali i zamera hrvatskoj vladi

    Emil Tedeschi, predsednik uprave Atlantic Grupe, smatra da bi hrvatske vlasti morale posvetiti preduzetništvu veću brigu.

    Trebale bi hrabrije poboljšavati poslovnu klimu, prepoznavati talentovane i uspešne preduzetnike te im aktivnije pomagati kako bi otvarali pogone i radna mesta upravo u Hrvatskoj, rekao je Tedeschi u intervjuu Novom listu.

    „Moja je najveća zamerka to što, prema mom mišljenju, nema dovoljno razumevanja za potrebe preduzetnika. Pozitivna je svakako promena odnosa prema kriminalnom ponašanju u smislu nulte tolerancije, što je uticalo na smanjivanje prostora za kriminal. Naime, proteklih godina je upravo država kao najveći preduzetnik generisala standarde nezakonitog ponašanja u koje je bio inkorporiran i deo privatnog sektora. Dobar deo tog preduzetničkog miljea je danas na kolenima, jer su mahom beneficije poznanstava koristili za preferencijalnu poziciju i enormne zarade, a nisu svoje kompanije osposobili za tržišnu utakmicu, kad im tržišno poslovanje i nije specijalnost. Naravno, treba takve primere razlikovati od onih kompanija koje su ušle u krizu zbog objektivnih okolnosti na koje nisu mogle uticati, uzmimo za primer situaciju u Ukrajini ili veliku devalvaciju rublje,“ kaže Tedeschi.

    Pozdravljam težnju Vlade za maksimalnom transparentnošću u radu javne uprave, državnih preduzeća, privatnih kompanija i svih građana. Borba protiv crne i sive ekonomije je kontinuirana i društvo treba senzibilizovati i edukovati za takve standarde.

    Ipak, izvršna vlast mora biti puno hrabrija u odnosu prema biznisu i aktivnija u privlačenju investicija. Vlada mora raditi na fondovima rizičnog kapitala, na početničkim firmama. Ne može od preduzetnika tražiti maksimalne garancije da će neki posao uspeti. Tu se mogu dogoditi i pogreške, puno novih firmi će i propasti. Ali to je u biznisu normalna pojava, poslovni poraz ne smatra se ličnim porazom, ide se dalje. Moramo prepoznati one koji imaju proizvod i tehnologiju, različite od drugih, te ih pokušati privući da ovde rade i plaćaju poreze. Građanima, obrtima i malim preduzetnicima treba olakšati poslovanje, minimizovati administraciju i poreske propise. Niz aktivnosti treba zahvatiti plaćanjem poreskog paušala, a ne privredu gušiti nepotrebnom, složenom i skupom administracijom.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE