Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Obamin budžet jača srednju klasu

    Američki predsednik Barack Obama uputio je predlog federalnog budžeta koji predviđa veće poreze najbogatijim Ameikancima i korporacijama, kao i veću potrošnju.

    Time je pripremljen teren za novi sukob s republikancima koji imaju većinu u oba doma Kongresa. U poruci uz predlog budžeta od 4.000 milijardi dolara Obama je rekao da su njegovi predlozi "praktični, a ne stranački".

    I pre nego što je predlog stigao u Kongres, republikanci su kritikovali povećanje poreza od ukupno dve hiljade milijardi dolara, optužujući predsednika da se vraća politici "oporezuj i potroši" koja će ugroziti privredu dok ništa neće uraditi povodom najvećeg problema – rastom potrošnje na socijalne programe.

    Predlozi budžeta koje predsednik SAD iznosi u februaru za sledeću budžetsku godinu koja počinje od oktobra, obično su pre lista želja, a ne incijativa koja će postati zakon, naročito što sada republikanci kontrolišu Kongres, navodi agencija AP.

    Republikanci će verovatno uzvratiti nacrtom uravnoteženog budžeta koji će obećati olakšanje tereta po nacionalni dug za buduće generacije, smanjiti rast skupih socijalnih programa i reformisati poreski zakon.

    Obama je u izjavi naveo da predlog budžeta predstavlja strategiju za jačanje srednje klase i pomoć "porodicma koje teško rade u vreme nemilosrdnih ekonomskih i tehnoloških promena".

    Novi budžet predlaže niz programa javne potrošnje i povećanje poreza najbogatijim što su republikanski poslanici već odbili, ali takođe republikance stavlja u nezgodnu poziciju da odbiju poreske olakšice za srednju klasu.

    Obama predlaže šestogodišnji investicioni plan za infrastrukturu od 478 milijardi dolara. Ta suma bila bi delimično finansirana jednokratnim porezom od 14 odsto na dobit američkih firmi u inostranstvu, i po računici Bele kuće iz tog izvora bi se dobilo 238 milijardi dolara.

    Obama takođe predlaže da se ukinu automatski budžetski rezovi uvedeni 2013. čime bi potrošnja porasla za 74 milijardi dolara, od čega bi polovina išla za vojsku.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE