Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Proverite koliko ste otvoreni za nova iskustva?

    ’Traganje za novim je jedan od osnovnih ljudskih motiva’, kaže profesor psihologije Susan Krauss Whitbourne, i dodaje: ’Psiholozi su odavno otkrili da majmuni nalaze za korisno kada istražuju svoje okruženje’. Ipak, neki ljudi su više skloni da traže nova iskustva, ili da barem razmišljaju o mogućnostima, za razliku od onih koji su im suprotni.

    Otvorenost za iskustva, prema rečima psihologa Briana Connellyja sa Univerziteta u Torontu, uključuje opštu osetljivost za različite vrste iskustava i provodljivost do svesti. A Costa i McCrae su tokom devedesetih razvili NEO-PI-R model ličnosti, koji precizno meri vašu otvorenost ka idejama, aktivnostima, osećanjima, vrednostima, mašti i estetici.

    Otvorenost ka idejama

    Uključuje mentalne izazove, proučavanje filozofije i filozofskih dela, igre reči, učenje novih reči, i rešavanje određenih ’problema’ – kako biste vežbale svoje moždane aktivnosti.

    Otvorenost ka aktivnostima

    Uključuje isprobavanje novih stvari, a isključuje rutinu i ponavljanje ustaljenih, starih aktivnosti. Otvorenost se može odnositi i na probanje novih jela, obilaženje novih mesta, upoznavanje novih ljudi, pa čak i testiranje najnovije tehnologije.

    Otvorenost ka osećanjima

    Osobe koje poseduju ovu osobinu su u stanju da prepoznaju sopstvene emocije, ali i emocije drugih; da identifikuju da li su, u određenom trenutku, srećne, tužne, uplašene. Ako ste otvoreni za osećanja – strastveni ste i saosećajni, trudite se oko onoga u šta verujete, i razumete druge ljude koji isto to čine.

    Otvorenost ka vrednostima

    Da li mislite da postoji samo jedan način na koji treba da se živi? Da svako ko je počinio zločin treba biti kažnjeni? Ako ste otvoreni za vrednosti, u stanju ste da prepoznate da je život pun sivih zona. Osim toga, umete da cenite vrednosti tuđih perspektiva i spremni su da učite od njih.

    Otvorenost ka mašti

    Da li uživate zamišljajući prilike koje još uvek ne postoje? Da li ste skloni sanjarenju? Volite da uključite nove ideje u vaš um, i čak i ako ih ne ostvarite, uživate da razmišljate o njima.

    Otvorenost ka estetici

    Biti otvoren za estetiku ne znači da ste obaveno umetnik ili se profesionalno bavite umetnošću, već da preferirate uplitanje različitih umetničkih i kreativnih formi u sve oblike svog života.

    Sada kada znate koju od ovih osobina posedujete, lako možete izračunati ka kojim ste stvarima otvoreni! To će vam pomoći da se lakše integrišete u društvu, da shvatite sebe i svoje potrebe, te da se ponašate u skladu sa njima. Nije nužno potrebno imati svaku od ovih osobina, ali je važno iskoristiti prednosti onih koje posedujete. Ako ste, na primer, naklonjeni aktivnostima i osećanjima, izvucite najbolje iz toga – povežite se sa ljudima, družite se sa njima, idite da mesta gde ćete imati priliku da upoznate nove ljude i da izgradite kvalitetan odnos sa njima, zahvaljući svojoj otvorenosti i srdačnosti.

    Foto: Pixabay

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE