Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Čast nam je da narod Srbije misli da smo jedan od najvećih donatora

    Prvi sekretar Japanske ambasade Yoshifumi Kanno kaže za BIZLife da mu je izuzetna čast ukoliko Srbi smatraju da je Japan među najvećim donatorima Srbiji. Mišljenja je da će se u narednom periodu povećati efikasnost njihovog korišćenja što će sve dovesti i do boljeg standarda građana Srbije.

    Kako ocenjujete saradnju koju imate sa predstavnicima srpskih institucija i privrednih organizacija i institucija?

    U proteklih godinu i po dana imao sam priliku da radim na mnogim projektima koje je implementirala ambasada Japana, u saradnji sa relevantnim zvaničnicima Vlade Srbije, organizacijama i institucijama. Raznolikost konatakata koje sam ostvario, pružila mi je mogućnost da imam jasnu sliku o njihovim veštinama, naporima i posvećenosti. Moje mišljenje o kolegama sa kojima sam sarađivao je veoma pozitivno. Jasno, uvek postoji prostor za unapređivanje znanja i veština, kao i standardizacije određenih procedura koje bi pojednostavile našu saradnju.

    Japan je mađu najvećim donatorima Srbiji. Da li ste zadovoljni rezultatima japanskih donacija?

    Čast nam je da narod Srbije misle da smo jedan od najvećih donora Srbiji. Pomoć Japana pružena Srbiji omogućila je jačanje odnosa dve zemlje. U proteklih 14 godina, Japan je obezbedio donacije različitim sektorima Srbije. Iz svog ličnog, kao i dosadašnjeg iskustva mojih kolega, mogu da kažem da su saradnja, kao i efikasnost korišćenja doniranih sredstava i robe – poboljšane tokom godina. Donacije Vlade Japana fokusirane su na oblasti zdravlja, edukacije mladih i zaštite životne sredine. Verujem da ove donacije doprinose boljem životnom standardu građana Srbije. Sa budućim donacijama i poboljšanjem efikasnosti njihovog korišćenja, verujem da će životni standard građana Srbije biti značajno unapređen u budućnosti. Bio bih zadovoljan sa tim.

    Kako donosite odluku kome ćete donirati određena sredstva?

    Kao što sam već spomenuo, donacije Ambasade su usmerene na tri glavna sektora: zdravlje, edukacija mladih i zaštita životne sredine. Ovo su naše prioritetne oblasti. Međutim, nakon poplava koje su zadesile Srbiju u maju ove godine, ambasada i Vlada Japana pokušavaju da doprinesu oporavku ugroženih regija. Svaka donatorska procedura podrazumeva tri uloge: ulogu Vlade Japana, ulogu ambasade Japana i instituciju koja se prijavljuje za donaciju. Konačna odluka ne zavisi uvek od finalnog odobrenja Vlade Japana, ili od administrativne podrške od strane ambasade, već u velikoj meri od institucije koja se kandiduje za donaciju. Instituacije mora da poštuje uslove koje nameće Vlada, kao i proceduru uspostavljenu od strane ambasade. Na ovaj način, mogućnost odobrenja donacije se uvećava. 
     

    Foto: Marko Rupena

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE