Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Rekonstrukcija Slavije pomerena za septembar

    Rekonstrukcija jednog od zaštitnih znakova prestonice, Trga Slavija, trebalo bi da počne u septembru i trajaće godinu dana.

    Radovi u Ulici vojvode Stepe nisu stigli ni dopola, a iz grada već stižu najave da će od jeseni biti otvoreno novo gradilište na potezu od Slavije do Autokomande. Očekuje se da u jednoj od najdužih voždovačkih ulica posao bude završen do 11. jula.

    U međuvremenu biće raspisan konkurs za uređenje Trga Slavija i Bulevara oslobođenja. Konkurs će biti raspisan 1. aprila i realno je da u septembru počnu radovi koji će trajati oko godinu dana, rekao je gradski menadžer Goran Vesić.

    Na projektu Trga Slavija izmenjena su neka rešenja koja su prvobitno planirana i prihvaćene su primedbe javnosti. Trg će imati fontanu, tri trake za automobile i posebnu za javni prevoz. Predviđen je i potpuno novi plato prema zgradi Narodne banke Srbije.

    Na tom prostoru između Ulice kralja Milana i Nemanjine, biće premešten spomenik Dimitriju Tucoviću i izgrađen potpuno novi park, dodao je Vesić. Sve zgrade, koje su sada u Kralja Milana, sa strane, biće porušene, a i privremeni objekti na Slaviji, takođe će biti sklonjeni.

    Osim u vizuelnom, rekonstrukcija Slavije obuhvata i velike saobraćajne promene. Ukrštanja pešačkog sa autobuskim, tramvajskim i automobilskim saobraćajem, prave ozbiljna zakrčenja. Zato je predviđeno pomeranje kontaktne mreže tramvaja i trolejbusa ka obodima skvera, kao i izmeštanje stanica za gradski prevoz.

    Inače, lane je prvobitno najavljeno da će rekonstrukcija Slavije početi na proleće, ali kako su ovi radovi uslovljeni završetkom obnove Ulice vojvode Stepe, i uređenje jednog od najpoznatijih beogradskih trgova pomereno je za jesen.

    Vesić je najavio i novinu da će se tramvaji kretati sredinom Autokomande, te da će u martu početi obnova parka u delu prema ulicama Ljutice Bogdana i Humskoj. Šine će ići sredinom ulice, a sa strane će biti po jedna traka i prostor za parkiranje – najavio je Vesić.

    Kompletan Trg Slavija će biti umrežen podzemnim pešačkim prolazima, koji će biti osvetljeni, klimatizovani, sa pokretnim stepenicama i liftovima za invalide. To će omogućiti bolju protočnost saobraćaja i vnjeću bezbednost pešaka.

    Foto: Beobuild

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE