Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Očekujemo poboljšanje obima investicija u Srbiji

    Mogućnosti unapređenja ekonomskih odnosa Japana i Srbije, naročito nakon prošlogodišnje organizovane posete japanskih poslovnih predstavnika Srbiji bili su povod za razgovor sa Takashi Maruyama, trećim sekretarom Japanske ambasade.

    Investicije Japana u Srbiju su do sada bile skromne. Da li očekujete povećanje obima investicija u Srbiju?

    Da. Japanska poslovna federacija ‘Keidanren’ posetila je Beograd između 23. i 25. septembra 2014. Federacija, sastavljena od oko 20 japanskih poslovnih predstavnika, susrela se sa premijerom Vučićem i učestvovala na Poslovnom forumu Srbija-Japan, koji je organizovala privredna komora Srbije. Federacija je pronašla potencijal za promovisanje investicija i trgovinskih odnosa sa Srbijom. Nadamo se da će više japanskih kompanija pronaći interesovanje za ulaganje u Srbiju.

    Koliko kompanija je do sada investiralo u Srbiju?

    Dve japanske kompanije su direktno investirale u Srbiju. Jedna je Japan Tabacco International u Senti, koja je do sada uložila 169 miliona američkih dolara, a druga je Panasonic Lighting Devices Serbia u Svilajncu. JTI je sa radom započela 2007, a Panasonic je svoju fabriku otvorio 2010. godine. Pored ove dve pomenute kompanije, Asahi Beer Co. zajedno sa Mitsui Corporation, naručila je proizvodnju prehrambenih dodataka od kvasca, za američku kompaniju Alltech u Senti, 2009.

    Za koje industrijske grane postoji interesovanje kod japanskih kompanija kada je Srbija u pitanju?

    Mislim da poljoprivredna industrija, industrija automobilskih delova, IT i srodne industrije imaju veliki potencijal za japanske investitore u budućnosti. Japanske kompanije nadgledaju napore srpske Vlade da poboljša privredno i investiciono okruženje. Očekujemo poboljšanje poslovnih uslova u Srbiju, kroz ove napore.

    Po vašem, mišljenju u kojoj meri kulturno povezivaje država utiče i na jače ekonomske i druge veze?

    Japan i Srbija su razvile bilateralne privredne odnose na mnogim poljima. Naše političke, privredne i kulturalne spone su sve međusobno umrežene. Vlada Japana, nije donirala samo sredstva poput žutih autobusa i mamografskih aparata, već uključuje japanske veštine i znanja kroz tehničku pomoć.

    Foto: Marko Rupena

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE