Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    NBS nadležna za restrukturiranje banaka

    Izmene Zakona o bankama, koje je usvojila Skupština Srbije, uspostavile su efikasan i fleksibilan mehanizam za rešavanje slučajeva problematičnih banaka, saopštila je Narodna banka Srbije.

    Kako se navodi u saopštenju, taj mehanizam obezbeđuje potpunu zaštitu vlasnicima osiguranih depozita, ograničava trošenje novca iz budžeta za spasavanje banaka i uspostavlja pravilo da gubitke u slučaju finansijskih teškoća banke, prvo snose akcionari.

    Zakon uvodi niz preventivnih mehanizama, poput planova oporavka i mera rane intervencije koje treba da omoguće preventivno delovanje samih banaka, ali i ranu reakciju NBS kao supervizora, kako bi se blagovremenom reakcijom sprečilo uvećanje problema i bez troškova države očuvala finansijska stabilnost.

    Planovi oporavka sadrže konkretne mere koje banke treba da preduzmu u slučaju da se suoče sa problemima u poslovanju i koje treba da omoguće da banka brzo nastavi da normalno posluje, dodaje se u saopštenju.

    Mere rane intervencije daju pravo NBS da bankama naloži preduzimanje mera ili donošenje odluka kao što su restrukturiranje duga prema poveriocima banke, smene članova upravnog ili izvršnog odbora, imenovanje privremenog upravnika, sa ciljem da banka nastavi poslovanje.

    NBS, kao telo nadležno za restrukturiranje banaka, pre donošenja odluke o pokretanju tog postupka radiće "test najmanjeg troška" koji treba da pokaže koje je rešenje za banku najcelishodnije. Radi zaštite akcionara i poverilaca, pre donošenja odluke o radiće se nezavisna procena imovine i obaveza banke.

    Kod restrukturiranja banke NBS može da primeni jedan od četiri instrumenta – prodaju akcija ili prenos celokupne ili dela imovine na drugu banku, prenos akcija ili imovine na banku za posebne namene, odvajanje imovine, koje podrazumeva preuzimanje loših kredita ili raspodelu gubitaka.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE