Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Novi stres na pomolu: Da li se sprema devalvacija juana?

    U svom blogu u kome je pisao o tome kako je Švajcarska izazvala potres na valutnom tržištu prošlog meseca, John J. Hardy, direktor FX Strategy sektora u Saxo banci, najavio je i skoru devalvaciju juana koji će doneti nepodnošljiv dodatni stres već uzdrmanom svetskom sistemu valuta.

    On piše da je tokom poslednjih godina Kina konačno počela da izlazi na kraj sa najvećim kreditnim balonom koji je svet ikada video, i to čini u trenutku kada je američki dolar, sa kojim je njena valuta najjasnije povezana, doživljava veliki rast, dok su naredne dve najveće valute japanski jen i evro, značajno devalvirale.

    „Da li treba da se spremimo za devalvaciju juana? Znaci naprezanja su već vidljivi: odnos američkog dolara i juana je za delić procenta niži od najvišeg nivoa u protekle dve godine – što se nije dogodilo još od devalvacije juana 1994. godine. Svet treba da se pripremi za posledice devalvacije juana. Šta će ona značiti? Oslobodiće novi talas deflatornih sila koje će preplaviti svet i doneti nepodnošljiv dodatni stres već uzdrmanom svetskom sistemu valuta,“ piše Hardy.

    Devalvacija juana će najverovatnije značiti početak kraja post Bretton Woods sistema valuta uspostavljenog 1971. godine kada je Nixon ukinuo vezanost američkog dolara za zlato. Jednako važno je i to da Azija i posebno Kina treba da ubrzaju uvođenje post- merkantilističkog modela ekonomije, čak iako pokušavaju da vrate vreme unazad sa devalvacijom valuta, dok očajnički pokušavaju da sebe izuzmu iz urušavanja deflatornog kreditnog balona, piše Hardy.

    Foto: FreeImages

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE