Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Sve japanske carice – vladarke

    U bogatoj istoriji ovog mnogoljudnog ostrva, koja obiluje kontrastima i značajnim razlikama u polažaju žena u društvu, bilo je čak osam carica, a prva među njima je Suiko koja je vladala od 554. do 628 godine. Udala se za svog polubrata, cara Bidatsua, a na presto je došla nakon ubistva rođaka, cara Sushuna. Carica Kogyoku, koja je vladala nakon Suiko, bila je udata za svog strica – cara Jomeija, kojem je rodila troje dece, dok je Jito, treća po redu, doživela istu sudbinu kao svoja prethodnica, udavši se za rođenog strica. Isticala se u pisanju poezije, a njena dela su kasnije sačuvana kao antologijska, u najstarijim zbirkama japanske poezije.

    Suiko

    Gemmei, čija je vladavina trajala kratko, od 707-715, bila je četvrta po redu na listi japanskih carica, a čak 43. na listi svih japanskih careva. Bila je udata za krunskog princa, a njenu vladavinu karakteriše preseljenje carske prestonice iz Asuke u Naru, kao i dovršen Kojiki, prvi japanski istorijski tekst.

    Dalju istoriju pišu Gensho, sestra od Gemmei, carica Koken, koja je vladala u dva navrata, a čija je druga vladavina ispisana burnim ljubavnim životom sa budističkim sveštenikom, dok poslednje dve, Meisho i Go-Sakuramachi, nisu značajno doprinele istorijskom razvoju Japana. Nakon njih, prestao je i talas žena vladara, o čemu, u izvesnom smislu, svedoči i današnjica. Dok su u dvanaestom veku, Japanke mogle biti pismene, naslediti imanje i voditi ga same, uzimati ljubavnike, udavati se za koga žele, ili čak abortirati, od jednog trenutka, status žene je drastično počeo da opada. Toliko da nisu imale pravo glasa, što je trajalo sve do kraja Drugog svetskog rata.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE