Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Potencijal za unapređenje saradnje

    Privredna saradnja sa Japanom odvija se na bazi robne razmene. Međutim, poslednjih godina napravljen je pomak, i Japan je investirao u određene projekte u Srbiji. Pored toga, Japan je jedan od najvećih donatora. Ukupna bespovratna pomoć Japana, koja obuhvata donacije medicinskim i obrazovnim institucijama, ekonomsku i tehničku pomoć, unapređenje saobraćaja, od 1999. iznosi 460 miliona evra.

    SPOLJNOTRGOVINSKA RAZMENA

    Ukupna robna razmena Srbije i Japana u 2013. iznosila je 98,2 miliona evra (130,5 miliona dolara) i manja je za 32 odsto nego u prethodnoj godini. Deficit je iznosio 88,8 miliona evra (117,9 miliona dolara). Srbija je 2013. u Japan izvezla robu vrednu 4,7 miliona evra (6,3 miliona dolara), a uvezla robe u iznosu od 93,5 miliona evra (124,2 miliona dolara). Za prvih šest meseci 2014, vrednost izvoza iz Srbije u Japan iznosila je 2,3 miliona evra (3,2 miliona dolara), dok je vrednost uvoza iz Japana u Srbiju iznosila 38,8 miliona evra (53,3 miliona dolara) (Izvor: RZS).

    INVESTICIJE

    Japan je imao sledeće investicije: Japan Tobacco International 140 miliona dolara i Panasonic pola miliona evra inicijalnih investicija.

    Jedna od osnovnih specifičnosti japanskog tržišta je da je to veoma zahtevno i probirljivo tržište sa jakom kontrolom uvoznih proizvoda i, po potrebi, primenom necarinskih barijera. Izvoz prehrambenih proizvoda je izvozna šansa za naše kompanije, pre svega smrznuto voće. Postoje mogućnosti za druge oblike saradnje u oblasti energetike, zaštite životne sredine, infrastrukture i drugo.

    Sporzumi i saradnja

    Najvažniji međudržavni sporazum je Ugovor o trgovini i plovidbi izmedju FNRJ i Japana, iz 1959. Privredna komora Srbije sarađuje sa Japanskom agencijom za medjunarodnu saradnju – JICA. Sporazum o tehničkoj saradnji potpisan je novembra 2005. godine. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE