Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Dvostruko neslaganje Schaublea i Varoufakisa

    Ministri finansija Grčke i Nemačke nisu se uspeli da se saglase čak ni u tome da nisu složni po pitanju restrukturiranja grčkog javnog duga i njegovog otpisa.

    Ministar finansija Nemačke Wolfgang Schauble je nakon razgovora sa grčkim kolegom Yanisom Varoufakisom u Berlinu izjavio da njih dvojica imaju različite stavove, ali da su saglasni da se ne slažu u tome da je trenutno pravo vreme za otpis dela grčkog duga, prenosi Reuters.

    Grčki ministar finansija je, međutim, naveo da se "nisu saglasili čak ni u tome da se ne slažu", dodajući da nisu razgovarali o rokovima za otplatu grčkog duga niti o eventualnom rezanju duga, već samo o predlogu programa za premošćavanje koji bi trajao do maja.

    "Nisam mogao sakriti sumnju u to da neke od predloženih mera ne idu u odgovarajućem pravcu", rekao je Schaueble, koji je Atini ponudio pomoć u jačanju poreskog sistema, navodeći da su neke od mera nove grčke vlade koje idu u dobrom smeru oporezivanje bogatih i borba s korupcijom.

    Varoufakis je poručio da će Grčka učiniti sve što je u njenoj moći da izbegne bankrot, dodajući da je uveren da će Atina i njeni partneri postići rešenje da bankrot Grčke više ne bude tema o kojoj se priča.

    Grčki ministar navodi da je vladi u Atini potreban program za premošćavanje do kraja maja, da bi se osiguralo vreme za pregovore o novom sporazumu s Evropskom centralnom bankom, EU i Međunarodnim monetarnim fondom.

    Foto: Beta-AP

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE