Sve učestalije prevare na internetu

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Sve učestalije prevare na internetu

  Ministarstvo unutrašnjih poslova upozorava privredne subjekte na sve češći specifičan način prevare putem interneta, presretanjem elektronskih poruka i otvaranjem lažnih naloga.

  Izvršioci krivičnih dela prevare presreću elektronske poruke, koje razmenjuju privredni subjekti iz Srbije sa poslovnim partnerima u inostranstvu, a potom otvaraju lažne naloge za elektronsku poštu, gde se, u odnosu na pravi elektronski nalog koji koristi strana kompanija, menjaj uslovni ili brojčani karakteri.

  Prevaranti maskiraju pravu elektronsku adresu, a potom se, zloupotrebom komunikacije, lažno predstavljaju kao predstavnici strane kompanije, sa kojom pravni subjekat iz Srbije već ima poslovnu saradnju i najčešće se, nakon stvarnog ugovorenog posla, u takvim porukama šalju lažne profakture za uplatu.

  Na opisani način se privredni subjekti dovode u zabludu da vlasnicima računa, koji su navedeni u tim instrukcijama, akoji su zapravo izvršioci krivičnog dela, uplate novac nasvoju štetu, navodi se u saopštenju MUP.

  Do sada je utvrđeno da je na taj način došlo do imovinske štete u iznosu od više stotina hiljada evra.

  Odeljenje za borbu protiv visokotehnološkog kriminala savetuje privrednim subjektima da budu oprezni pri transakcijama, posebno u slučajevima neočekivanih izmena brojeva računa i drugih podataka iz instrukcija za uplate koje se šalju putem elektronske pošte od strane partnera iz inostranstva.

  U saopštenju se navodi da je uočen i specifičan način izvršenja krivičnih dela pravljenja i širenja računarskih virusa, poznatijih kao"ransomware", pretežno na štetu privrednih subjekata, ali i fizičkih lica.

  Ovi program-virusi enkriptuju elektronske podatke, a potom služe za ucenjivanje oštećenih lica, kako bi im se iznudio određeni novčani iznos za vraćanje važnih podataka, odnosno njihovu dekripciju.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE