Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Rade punom parom, a država ih gasi

    Agencija za privatizaciju objavila je spisak 188 firmi koje idu u stečaj, među kojima ima firmi koje dobro posluju, poput niške MIN Lokomotive koja je pobedila na tenderu za remont makedonskih lokomotiva.

    Otkako je Agencija za privatizaciju objavila definitivnu listu 188 firmi koje idu u stečaj, u bar desetak preduzeća smatraju su zalutala na ovaj spisak. U "nemilosti" su se našle i neke firme koje uredno posluju, nisu zadužene, niti blokirane, dok pojedine čak proizvode punom parom i to po osnovu ugovora "teških" nekoliko miliona evra.

    Neka od preduzeća za svoju propast krive upravo Agenciju, koja je dozvolila da ih kupac kroz privatizaciju finansijski i proizvodno uništi, pokrade im imovinu, a preostalu optereti ogromnim hipotekama. Sada ista ta Agencija postaje njihov stečajni upravnik.

    Za novosadski Petar Drapšin javilo se osam potencijalnih investitora, ali su njihove ponude odbačene kao neadekvatne. Slična situacija je i sa niškom firmom MIN Lokomotiva. Zato se u ovim preduzećima pitaju, ako su sami privukli investitore i poslove, zašto su se našli među onima koje čeka katanac u bravu.

    Preduzeće Petar Drapšin, koje se bavi proizvodnjom veznih elemenata i vijačnih mašinskih proizvoda, zapošljava 60 radnika. Argument zbog kojeg je stečaj pretegnuo u odnosu na novu privatizaciju je što ona "nije mogla biti sprovedena iz delova, jer je imovina pod hipotekom državnih i komercijalnih poverilaca".

    Istina je da nam je račun blokiran, ali mi najviše dugujemo bivšim radnicima, koji su pre četiri godine uzeli socijalni program i otišli iz firme, objašnjava komercijalni direktor Drapšina Siniša Nedeljkov.

    Njima preduzeće duguje plate i zbog toga su podneli tužbe. Bez obzira na to, mi radimo uslužno za nekoliko firmi i izvozimo robu u Mađarsku, Češku i ostale zemlje Evropske unije. Trpimo posledice loše privatizacije koja je odrađena uz odobrenje Agencije i Ministarstva privrede, tvrdi Nedeljkov.

    Ni u niškoj MIN Lokomotivi u kojoj je zaposleno oko 250 ljudi, ne mogu da poveruju da ih je država otpisala. Pobedili smo na tenderu u Makedoniji za remont njihovih lokomotiva i tako obezbedili posao vredan pet miliona evra koji treba završiti u narednih godinu i po dana, navode u ovom preduzeću.

    MIN je praktično jedini remonter u Srbiji, i od novembra 2009. godine, kada je uvedeno restrukturiranje, uredno plaćamo sve obaveze prema državi i radnicima, tvrde u MIN Lokomotivi, dok u Agenciji kažu da je MIN opravdano u stečaju, a da će ugovor moći da realizuju i iz ovog stanja.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE