Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    INA može da se oprosti od imovine u Srbiji

    Hrvatska naftna kompanija INA se, bar za sada, može oprostiti od svoje imovine u Srbiji, koja se odnosi na 167 benzinskih pumpi i 11 skladišta, ukupne procenjene vrednosti od 200 miliona evra, javlja RTL.

    Tom imovinom je nakon raspada Jugoslavije raspolagala  kompanija Beopetrol, koju je Srbija 2003. prodala Lukoilu, prenosi RTL.

    Dve godine kasnije INA, je pred sudom tražila poništenje ugovora između Agencije za privatizaciju i srpskog pandana, Akcijskog fonda, i izgubila.

    INA nije pravno dobro postavila svoju legitimaciju, a to je da poništavanje nekog ugovora može tražiti samo ona pravna osoba koje je sudelovala u sastavljanju tog ugovora.

    "Ovde se INA pojavljuje kao neka treća osoba koja je van ovoga", rekao je za RTL Sava Anđelković, advokat Akcijskog fonda Srbije. U INA i dalje tvrde da je privatizacija sprovedena na nezakonit način. Kažu da je postupak za povrat imovine još u toku.

    "Iako je INA postupak izgubila, protiv presude je uložila reviziju na Vrhovni kasacioni sud Srbije, što je pretpostavka za kasnije eventualno obraćanje Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu", navodi INA u saopštenju.

    Odšteta ne bi trebalo da bude zanemarljiva. Srbija je za BeoPetrol od ruskog ulagača dobila 117 miliona dolara, a u INA tvrde da su, pored toga, ostali bez još bar 90 miliona dolara na račun izgubljene dobiti, zaključuje RTL.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE