Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Tsipras `otkačio` EU i MMF

    Grčki premijer Alexis Tsipras odbacio je paket pomoći koji je Grčka dobila od Evropske unije i Međunarodnog monetarnog fonda i rekao da Atina neće tražiti od lidera unije produženje zajma.

    "Zajam je doživeo neuspeh. Nova vlada nema opravdanja da traži produženje, jer ona ne može da traži produženje grešaka", rekao je Tsipras u prvom velikom govoru u parlamentu kao premijer, preneo je Reuters.

    On je, međutim, naveo da je moguće pregovarati o prelaznom sporazumu sa kreditorima do kraja meseca dok novi sporazum o dugu ne bude postignut.

    Tekući paket pomoći Grčkoj ističe 28. februara i u EU žele da Grčka podnese zahtev za njegovo produženje, uključujući obavezu da sprovede reforme, što je zvanična Atina odbila.

    Od Nemačke traži odštetu za Drugi svetski rat

    U svom govoru u parlamentu, Tsipras je ukazao i na "istorijsku obavezu" da od Nemačke zahteva obeštećenje za Drugi svetski rat, mada je Berlin odavno već rekao "ne".

    "Moralna je obaveza prema našem narodu, istoriji, prema svim evropskim narodima koji su se borili i kravrili protiv nacizma, istorijska je obaveza" zahtevati od Nemačke "ratne reparacije i vraćanje prinudnog zajma" koji su nacisti uzeli od okupirane Grčke, a nikada ga nisu vratili, rekao je Tsipras.

    Siriza je pre izbora najavila da će od Nemačke tražiti obeštećenje od 162 milijarde evra što je ravno iznosu polovine aktuelnog duga grčke države stranim poveriocima.

    Tsipras je rekao da je prioritet grčke vlade "lečenje velikih rana od programa štednje, rešavanje humanitarne krize". Najavio je podelu hrane siromašnima, besplatnu električnu energiju za porodice najteže pogođene privrednom krizom i zamenu nepopularne vanredne godišnje takse na kuće i stanove novim porezom na imovinu velike vrednosti.

    Grčki premijer je najavio zakon o "ponovnom uspostavljanju" ukinute državne RTV ERT, zatvorene 2013. godine.

    Varoufakis: Bez Grčke sledi raspad evrozone

    Ukoliko Grčka bude prisiljena da napusti evrozonu, druge države će je neminovno slediti i monetarni blok će doživeti kolaps, izjavio je u Rimu grčki ministar finansija Janis Varufakis, što je naišlo na oštre kritike Italije. U intervjuu za italijansku državnu TV mrežu RAI, Varoufakis je rekao da problemi grčkog duga moraju biti rešeni u sklopu odbacivanja politike štednje za celu evrozonu.

    "Evro je slab, on je poput kule od karata, ukoliko izvučete grčku kartu, ostale će se srušiti", rekao je Varoufakis prema italijanskom transkriptu intervjua koji je objavila RAI pre emitovanja, preneo je Reuters.

    Evrozona se suočava s rizikom fragmentacije ukoliko se ne suoči sa činjenicom da Grčka, i ne samo Grčka, nije u stanju da plati svoj dug prema sadašnjim uslovima, rekao je Varoufakis.

    "Upozorio bih svakog ko razmatra stratešku amputaciju Grčke iz Evrope, jer je to vrlo opasno", rekao je grčki ministar finansija.

    "Ko će biti sledeći posle nas? Portugal? Što će se dogoditi kada Italija otkrije da je nemoguće da ostane unutar 'ludačke košulje' mera štednje?", upitao je Varoufakis.

    Greenspan: Grčka će morati da napusti evrozonu

    Bivši šef američkih Federalnih rezervi Alan Greenspan predviđa da će Grčka morati da napusti evrozonu, komentarišući za britanski BBC da "ne vidi ko bi bio voljan da da dodatne zajmove grčkoj posrnuloj ekonomiji".

    Grčka želi da ponovo pregovara o paketu međunarodne pomoći, ali Greenspan je ocenio da ne misli da će situacija biti rešena "bez izlaska Grčke iz evrozone".

    "Verujem da će Grčka na kraju izaći iz evrozone. Samo je pitanje vremena pre nego što svi shvate da je podela najbolja strategija. Problem je u tome što ne vidim način na koji bi evro mogao da opstane, osim i dok sve članice evrozone ne postanu politički integrisane. Zapravo, ni samo fiskalna integracija neće im pomoći", ocenio je Greenspan.

    Greenspan je ocenio da su sve karte u rukama članica evrozone. On je takođe upozorio da je pokušaj da se očuva 19-člana evrozona pretežak za sve.

    Foto: Beta/AP

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE