Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Da li je modni stil grčke vlade u stvari praćenje trendova poslovnog sveta?

    Iako je do skoro, stil odevanja u poslovnom svetu bio jedan, univerzalan i 'neprikosnoven', u poslednje vreme došlo je do izvesnih buntova: poslovno odelo – DA ili NE? Dok jedni veruju da je nošenje odela (pantalone, sako, košulja i kravata) oličenje ozbiljnosti, veličine i uspeha u svetu biznisa, drugi ga čak smatraju suvišnim, tradicionalnim i 'nepouzdanim'.

    Sa sve većim rastom startup kompanija u celom svetu, patike, majice i dukserice postale su obeležje tehnološke industrije. Ova promena se ne tiče samo pitanja udobnosti i praktičnosti, već i načina na koji sagledavamo stručnost i profesionalnost. Ljudi koji imaju samopouzdanje da se na poslovnom sastanku pojave neformalno obučeni i kažu zbogom tradicionalnim poslovnim kodovima, percipiraju se kao nezavisni, inovativni i kompetentni. Logika je sledeća: skidajući veštačke elemente za privlačenje pažnje, možete doći do istine o proizvodu, osobi, biznisu.

    Biznismen Peter Thiel, čije se najveće investicije vezuju za Facebook, LinkedIn i Yelp, u svojoj knjizi 'Zero To One' svojevremeno je rekao: 'Ne poslujte ni sa kim ko nosi odelo!', i dodao da ga je upravo ova logika razmišljanja 'sačuvala' od donošenja loših odluka, kao i da 'pametni IT biznismeni u odelima' izgledaju kao pokušavaju da prodaju slab proizvod. 

    Sličnu teoriju ovih dana zastupaju i članovi nove grčke vlade, koji zbog mišljenja o stilu odevanja, dolaze u sukob sa zvaničnicima Evropske unije. Po uzoru na premijera Alexisa Tsiprasa, koji odbija da nosi kravatu čak i kada obuče odelo, grčki političari odlučili su da se suprotstave standardizovanim modnim normama kolega iz Evrope. Nadahnut ovim stavom Grka, italijanski premijer Matteo Renzi se našalio poklonivši Tsiprasu italijansku kravatu, da je stavi kada Grčka izađe iz duge finansijske krize.

    Da li će ih kolege iz EU shvatiti ozbiljno, bez obzira što se ne oblače 'tradicionalno' ostaje da se vidi.

    Foto: ctshirts

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE