Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Mere za privlačenje stranih produkcija

    Potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović najavljuje podsticajne mere za filmske produkcije koje bi, kako je rekla, omogućile da Srbija od snimanja filmova godišnje zaradi najmanje 50 miliona evra.

    Srbija će za dve do tri nedelje doneti uredbu i pravilnik o finansijskim podsticajima filmskih produkcija, što bi u naredne dve do tri godine omogućilo da država od snimanja filmova godišnje zaradi najmanje 50 miliona evra, najavila je potpredsednica Vlade.

    "Procena filmske industrije je da se od jednog evra podsticaja u kinematografiju, dobija 5,3 evra investicija u tu industriju", kazala je ona nakon razgovora s filmskim producentom Steveom Shapirom, kom su prisustvovali i ministar privrede Željko Sertić i američki ambasador Michael Kirby.

    Mihajlović je rekla da će na osnovu podsticaja za domaće i strane filmske produkcije, država zaposliti više ljudi, razviti sektor malih i srednjih preduzeća, povećati turistički promet. Podsetila je da je Mađarska prošle godine od filmskih produkcija zaradila 120 miliona evra.

    "Prednost Srbije je što ima nekoliko velikih studija, radnu snagu koja može da ispuni sve zahteve koji se traže u toj industriji i producentske kuće raspoložene da učestvuju u tom poslu", kazala je ona.

    Ministar privrede je kazao da uredba o finansijskom podsticaju za filmsku produkciju predviđa izdvajanje novca iz budžeta za tu namenu. "Njen nacrt je urađen i predstoji usaglašavanje. Pored uredbe treba da se usvoji i pravilnik koji definiše šta se daje od podsticaja, na koji način i u kom periodu", kazao je on.

    "Procena je da bismo u prve dve godine od usvajanja uredbe mogli da računamo tri do pet puta veće investicije od filmskih produkcija nego do sada", rekao je Sertić.

    Producent Steve Shapiro koji je u Srbiji snimao film "Novembarski čovek", rekao je da je najava podsticaja filmskoj produkciji dobra vest, navodeći da su Rumunija, Bugarska, Mađarska i Hrvatska kroz olakšice ili izgradnjom velikih studija privukle velike produkcije koje poslednjih godina tamo snimaju.

    Shapiro je kazao da će kada usvoji podsticaje i kada to producenti saznaju, i Srbija biti interesantna destinacija za snimanje filmova.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE