Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Nafta sve bliža ceni od 60 dolara za barel

    Cene barela nafte prekoračile su na međunarodnim tržištima nivo od 58 dolara, nakon što je OPEC prognozirao da će potražnja za njegovom naftom ove godine biti viša od dosadašnjih procena.

    Na londonskom tržištu cena barela porasla je 35 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 58,15 dolara, a nakratko je poskočila i na 59,06 dolara. Na američkom tržištu se barelom trgovalo po 75 centi višoj ceni, od 52,44 dolara.

    U fokusu tržišta našla se Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) koj je procenila da će potražnja za njenom naftom ove godine u proseku iznositi 29,21 milion barela dnevno, što je 430 hiljada barela više no što su do sada prognozirali.

    Ujedno su snizili prognozu povećanja snabdevanja iz zemalja izvan OPEC zbog, kako navode, posustajanja proizvodnje nafte iz škriljaca i smanjenih kapitalnih ulaganja energetskih kompanija.

    OPEC na internetskim stranicama objavio da je cena barela košarice njegove nafte u petak iznosila 53,36 dolara, što znači da je porasla 2,55 dolara u odnosu na prethodni trgovinski dan.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE