Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    INA se ne odriče imovine u Srbiji

    Naftna kompanija INA koristi sva pravna sredstva za povrat svoje imovine u Srbiji, kao i za poništenje ugovora o privatizaciji te imovine, saopštila je hrvatska kompanija.

    U saopštenju povodom pisanja medija kako je Viši privredni sud u Beogradu još sredinom prošle godine potvrdio prvostepenu presudu kojom je odbačen zahtev Ine da se poništi ugovor o prodaji ruskom Lukoilu 167 benzinskih pumpi i 11 skladišta u Srbiji na koje Ina polaže pravo, iz INA navode da su na tu odluku uložili reviziju.

    Pojašnjavaju kako su u cilju povrata svoje imovine pokrenuli dva postupka – postupak za povrat imovine i postupak za pokušaj poništenja ugovora o privatizaciji. Postupak za povrat imovine u Srbiji pokrenut je 2001. i još uvek je u toku.

    Uz to, a s obzirom na to da je imovina INA u Srbiji nezakonito privatizovana 2003. godine, INA je 2005. godine takođe pokrenula i drugi postupak, a koji se odnosi na poništenje ugovora između Agencije za privatizaciju Srbije i Lukoil Europe Holdings BV, navodi INA.

    Ističu i da je INA "tokom tog spora isticala ništavnost ugovora i sprovedene privatizacije, pri čemu se kao posebno sporna isticala odredba ugovora kojom se Republika Srbija obavezala Lukoilu da će koristiti sva raspoloživa pravna sredstva kako bi onemogućila Ini povrat vlasništva nad imovinom".

    "Iako je INA taj postupak izgubila, protiv presude je uložila reviziju 23. jula 2014. na Vrhovni kasacioni sud Republike Srbije, a što je pretpostavka za kasnije eventualno obraćanje Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu, zaključuje se u saopštenju INA.

    Prema medijskim napisima, radi se imovini hrvatske kompanije na teritoriji Srbije čija se vrednost procenjuje na oko 200 miliona evra.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE