Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Stradali radnici imali dozvolu za rad

    Beo metalstroj iz Beograda, firma koja je angažovala građevinare nastradale u požaru na gradilištu u Sibiru, saopštila je da su radnici upućeni na rad u skladu sa propisima Srbije. Istražni komitet pokrenuo krivični postupak.

    U saopštenju dostavljenom agenciji Beta se navodi da su radnici upućeni na rad u inostranstvo nakon zaključenja ugovora o radu i aneksa ugovora o radu, da su prijavljeni nadležnim fondovima penzionog i zdravstvenog osiguranja, kao i da su osigurani preko Grawea u slučaju povrede na radu, ali i u slučaju nesreće sa smrtnim ishodom.

    Beo metalstroj saopštio je da je kao jedan od podizvođača građevinsko-montažnih radova ruske kompanije Velestroj Moskva poslao na rad i šest radnika koji su u noći između subote i nedelje nastradali na gradilištu u Jamalo-naneckom autonomnom okrugu, u objektu koje je u naselju za radnike izgradio i obezbedio investitor.

    U toj kompaniji izražavaju žaljenje zbog tragedije koja se dogodila i navode da uzrok požara još nije utvrđen. Detaljne informacije o razlogu požara pružiće nakon sprovođenja istrage ruskih nadležnih organa, navodi se u saopštenju Beo metalstroja.

    Predsednik Srbije Tomislav Nikolić je, u razgovoru sa ruskim ambasadorom Aleksandrom Čepurinom, zatražio sprovođenje temeljne istrage o uzrocima nesreće. Takođe traži i da se svuda gde su kao radnici angažovani srpski državljani posveti veća pažnja uslovima rada.

    Državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Veljko Odalović kaže za RTS da tri radnika povređena u Rusiji nisu u kritičnom stanju. Ističe da su ruski mediji već objavili imena poginulih, ali da je neophodno sačekati zvaničnu potvrdu ruskih vlasti, kako bi se porodicama saopštili provereni podaci.

    Odalović je rekao da su od Ruske federalne službe dobili potvrdu da su radnici imali dozvolu za rad i da su u Rusiju otišli pod "koliko-toliko, kontrolisanom procedurom". "To je posao koji radi ruska firma Rusneft i angažovan je jedan broj ljudi koji radi tamo", kaže Odalović.

    Ambasador Srbije u Moskvi Slavenko Terzić rekao je da je istražni komitet Ruske federacije pokrenuo krivični postupak zbog te nesreće u skladu sa krivičnim zakonikom Rusije za ubistvo iz nehata dve ili više osoba.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE