Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Vujović u Pitsburgu. Odluka o prodaji Železare u petak?

    Ministar finansija Srbije Dušan Vujović otputovao je danas u SAD na završne razgovore s predstavnicima kompanije Esmark o prodaji većinskog vlasništva u Železari Smederevo, potvrđeno je Agenciji Beta u Ministarstvu finansija.

    Vujović će sutra i prekosutra u Pitsburgu pregovarati s rukovodstvom Esmarka.

    Očekuje se da u petak, 13. februara, Vlada Srbije objavi da li su pregovori bili uspešni.

    Esmark je porodična kompanija, osnovana 2003. godine i jedna je od vodećih u SAD u proizvodnji i prodaji ravno-valjanog čelika i čeličnih ploča. Njen osnivač, izvršni direktor i predsednik je James Bushar.

    Pregovori Vlade Srbije s rukovodstvom Esmarka počeli su 27. januara jer je ta kompanija jedina dala ponudu za kupovinu 80,01 odsto kapitala Železare, na tenderu koji je otvoren 9. januara.

    Sa Esmarkom se pregovara o 30 elemenata važnih za ugovor i odnose se na obaveza obe strane i garancije za nastavak proizvodnje i zaposlenost u Železaru.

    Vlada Srbije će, u slučaju dogovora sa Esmarkom, biti vlasnik preostalog kapitala u tom preduzeću koje je februara 2012. kupila za jedan dolara od američkog U.S. Steel koji se povukao zbog gubitaka.

    Po uslovima tendera, državni poverioci će otpisati dug Železari sa stanjem na dan 31. decembar 2013. godine.  Železara zapošljava oko 5.000 ljudi, trenutno proizvodi između 340.000 i 350.000 tona čelika, a njeni proizvodni kapaciteti su oko 2,2 miliona tona.

    Foto: Beta/AP

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE