Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    MOL bi da prerađuje hrvatsku naftu u Srbiji i BiH

    Mađarski MOL, većinski vlasnik hrvatske kompanije INA, razmatra mogućnost da hrvatsku naftu prerađuju rafinerije u Mađarskoj, Bosni i Hercegovini ili Srbiji, umesto u Rijeci i Sisku.

    Rafinerija INA u Sisku nije zaustavljena je 14. januara samo privremeno, dok se ne sakupi nafta potrebna za normalan nastavak rada, kako su to obrazložili iz hrvatske kompanije, već upravo suprotno, piše Jutarnji list.

    Dok sisačka postrojenja stoje, u INA se u strogoj tajnosti analizira i priprema odvoženje domaće nafte na inostrane adrese. To proizlazi iz internog dokumenta INA koji je Jutarnji dobio na uvid, a u kojem se razmatra mogući način umrežavanja hrvatskih naftnih polja sa rafinerijama u BiH, Srbiji i Mađarskoj.

    Prema tom dokumentu, sva hrvatska nafta, čija je količina daleko ispod kapaciteta i sisačke i riječke rafinerije, prevozila bi se u rafinerije u Bosanskom Brodu, Pančevu ili u MOL rafineriju Sašalombata u Mađarskoj.

    Rijeka, prema oceni INA, nije pogodna jer nema instalacije za prihvat nafte autocisternama, dok rafinerije u Srbiji i Mađarskoj raspolažu potrebnim instalacijama i naftu mogu odmah da prerađuju.

    Rafinerija iz Siska, koja je i do sada radila s prekidima, odnosno kad se sakupi dovoljna količina domaće nafte za preradu, u potpunosti ispada iz igre jer je MOL takav rad ocenio kao krajnje neisplativ, uprkos pozitivnim poslovnim rezultatima te rafinerije, čak i sa takvim režimom.

    Sa takvom poslovnom politikom MOL, Hrvatska ostaje bez svoje nafte i bez profita za njenu preradu, a benzinske pumpe INA će služiti isključivo kao prodajni centri mađarske nafte, navodi Jutarnji.

    Veliki troškovi drumskog prevoza, sa konvojima od oko 70 autocisterni dnevno, prema pisanju Jutarnjeg lista, za MOL nije neki veliki problem.

    "Mađari mogu da plaćaju enormne troškove prevoza jer je hrvatska nafta za njih vrlo jeftina – koncesijska je naknada mizerna, samo deset odsto od tržišne vrednosti nafte, a troškovi istraživanja davno su amortizovani", navedeno je u tekstu.

    Zbog mogućeg odvoza hrvatske nafte na preradu u susedne zemlje, reagovao je i hrvatski ministar privrede Ivan Vrdoljak, tražeći detaljna objašnjenja. On je vođa tima vlade Hrvatske, koja ima manjinski paket u INA, u pregovorima s MOL.

    Vrdoljak je, ujedno, upozorio INA da su takve ideje o prodaji domaće nafte drugim zemljama za hrvatsku Vladu neprihvatljive jer "na taj način INA svoje poslovne procese prepušta drugim kompanijama u okruženju", ali je njegovo pismo ostalo je bez odgovora.

    "Sada je na potezu hrvatska Vlada" piše Jutarnji, citirajući premijera Zorana Milanovića koji je prošlog meseca u Saboru najavio odlučnije postupanje oko INA. "Vlada će se takvim planovima suprotstaviti, pa da vidimo ko je jači", rekao je tada Milanović.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE