Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Jeftina nafta izvor desetina hiljada otkaza

    Američka naftna kompanija Halliburton najavila je ukidanje više od 6.000 radnih mesta zbog izazovnih tržišnih uslova nakon pada cena nafte, čime se pridružila nizu drugih energetskih divova koji su najavili otpuštanja.

    Halliburton je saopštio kako bi mogao da otpusti između 6,5 i 8 odsto od ukupno 80.000 zaposlenih širom sveta, odnosno između 5.200 i 6.400 radnika.

    Taj broj obuhvata i 1.000 radnih mesta koja su već ukinuta u četvrtom tromesečju prošle godine, poručila je firma, dodavši da će otpuštanja zahvatiti sve sektore.

    Cene nafte prepolovile su se od juna prošle godine, spustivši se na 50 dolara za barel, zbog prekomerne globalne ponude nafte, što prisiljava mnoge kompanije na smanjenje troškova poslovanja.

    Broj bušotina u SAD znatno se smanjio u poslednjih nekoliko nedelja zbog smanjenja investicija, kako bi se uravnotežile ponuda i potražnja, ali visoke zalihe nafte u SAD i dalje pritiskaju cene.

    Otkazi, kojima kompanije nastoje da smanje troškove poslovanja, dostigli su desetine hiljada. Iako se prethodnih dana, pa i nedelja, cena nafte polako, ali simbolično "oporavlja", jeftin barel uzbunio je ministre finansija i bankare Grupe 20.

    Baker Hughes, američka kompanija za pružanje naftnih usluga koju je Halliburton nedavno kupio za gotovo 35 milijardi dolara, objavio je u januaru da će otpustiti 7.000 radnika, dok je kompanija Schlumberger najavila ukidanje 9.000 radnih mjesta, ili oko 7 posto svoje radne snage.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE