Za pozajmice radnicima državnih firmi 1,7 milijardi dinara - BIZlife

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Za pozajmice radnicima državnih firmi 1,7 milijardi dinara

  U Srbijagasu, Elektroprivredi Srbije, Transnafti i Elektromreži radnici od države dobijaju beskamatne kredite koje vraćaju godinu dana, a za pozajmice u ta četiri preduzeća ove godine će se izdvojiti 1,7 milijardi dinara.

  Zaposleni u Srbijagasu, EPS, Transnafti i Elektromreži Srbije ne moraju da uzimaju skupe kratkoročne keš kredite kod banaka. Njihov zajmodavac je – država, a ove godine, za četiri preduzeća, izdvojiće 1,7 milijardi dinara za pozajmice radnicima, pišu Novosti.

  Naime, zaposleni u ovim državnim preduzećima potpisali su prošle nedelje nove kolektivne ugovore sa svojim poslodavcima u kojima su se izborili za godišnju pozajmicu od oko 50.000 dinara, koja se vraća na godinu dana i – bez kamate.

  Pozajmice se, kaže predsednik sindikata Srbijagasa Veljko Milošević, dele sredinom godine, a sada postoji imperativ da ih zaposleni – i vrate. Ranijih godina smo dobijali dodatnu platu, a sada ništa, kaže Milošević.

  Imamo pravo samo na godišnju pozajmicu u visini prosečne republičke plate. Ona, po novom kolektivnom ugovoru, mora da se vrati na deset ili 12 mesečnih rata. Daje se u septembru, a već narednog meseca počinje otplata. Ranije se to nije ni vraćalo, ali sada mora.

  Posle pregovora koji su trajali nekoliko meseci, za pozajmicu su se izborili i u najvećem javnom preduzeću. Ova beskamatna pomoć države, zaposlenima dobro dođe nakon smanjivanja plata.

  Morali smo da pristanemo na smanjenje plata od oko 10.000 mesečno u bruto iznosu, kaže predsednik sindikata EPS Milan Đorđević. Došli smo u situaciju da Kolubara, na primer, ima manju platu od Beogradskih toplana. Imamo pravo samo na onu godišnju pozajmicu od oko 50.000 dinara, koju vraćamo u ratama.

  Radnici iz privatnog sektora o sličnim uslovima mogu samo da sanjaju. Svakom trećem radniku u proseku kasni plata i do dva meseca, pa na kraju godine zapravo on finansira poslodavca.

  Radnici imaju pravo da traže pozajmice i da se odnose prema javnom preduzeću kao prema svom gazdi, smatra ekonomista Ljubomir Madžar. Ipak, gotovo sva energetska državna preduzeća su prošlu godinu završila u minusu, a taj minus nadoknađuju budžetski obveznici. Tako, njihove pozajmice se plaćaju preko leđa građana.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE