Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Za pozajmice radnicima državnih firmi 1,7 milijardi dinara

    U Srbijagasu, Elektroprivredi Srbije, Transnafti i Elektromreži radnici od države dobijaju beskamatne kredite koje vraćaju godinu dana, a za pozajmice u ta četiri preduzeća ove godine će se izdvojiti 1,7 milijardi dinara.

    Zaposleni u Srbijagasu, EPS, Transnafti i Elektromreži Srbije ne moraju da uzimaju skupe kratkoročne keš kredite kod banaka. Njihov zajmodavac je – država, a ove godine, za četiri preduzeća, izdvojiće 1,7 milijardi dinara za pozajmice radnicima, pišu Novosti.

    Naime, zaposleni u ovim državnim preduzećima potpisali su prošle nedelje nove kolektivne ugovore sa svojim poslodavcima u kojima su se izborili za godišnju pozajmicu od oko 50.000 dinara, koja se vraća na godinu dana i – bez kamate.

    Pozajmice se, kaže predsednik sindikata Srbijagasa Veljko Milošević, dele sredinom godine, a sada postoji imperativ da ih zaposleni – i vrate. Ranijih godina smo dobijali dodatnu platu, a sada ništa, kaže Milošević.

    Imamo pravo samo na godišnju pozajmicu u visini prosečne republičke plate. Ona, po novom kolektivnom ugovoru, mora da se vrati na deset ili 12 mesečnih rata. Daje se u septembru, a već narednog meseca počinje otplata. Ranije se to nije ni vraćalo, ali sada mora.

    Posle pregovora koji su trajali nekoliko meseci, za pozajmicu su se izborili i u najvećem javnom preduzeću. Ova beskamatna pomoć države, zaposlenima dobro dođe nakon smanjivanja plata.

    Morali smo da pristanemo na smanjenje plata od oko 10.000 mesečno u bruto iznosu, kaže predsednik sindikata EPS Milan Đorđević. Došli smo u situaciju da Kolubara, na primer, ima manju platu od Beogradskih toplana. Imamo pravo samo na onu godišnju pozajmicu od oko 50.000 dinara, koju vraćamo u ratama.

    Radnici iz privatnog sektora o sličnim uslovima mogu samo da sanjaju. Svakom trećem radniku u proseku kasni plata i do dva meseca, pa na kraju godine zapravo on finansira poslodavca.

    Radnici imaju pravo da traže pozajmice i da se odnose prema javnom preduzeću kao prema svom gazdi, smatra ekonomista Ljubomir Madžar. Ipak, gotovo sva energetska državna preduzeća su prošlu godinu završila u minusu, a taj minus nadoknađuju budžetski obveznici. Tako, njihove pozajmice se plaćaju preko leđa građana.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE